Mainos

Meihin luotetaan maailmalla – suomalaisturisti välttää jopa hotellipantin

Kännäävä tuulipukukansalainen ulkomailla. Tämä on monen itsekriittisen suomalaisen mielikuva meikäläisistä turisteista. Aurinkomatkojen kohdepäällikkö Kimmo Seleniuksen mukaan suomalaiset ovat kuitenkin unelmaturisteja.

Tällä hetkellä Kreikan Pargassa työskentelevällä Seleniuksella noin 20 vuoden kokemus matkailualalta. Siinä ajassa suomalaisista on kouliintunut hänen mukaansa pidettyjä turisteja.

– Suomalaisista voi olla suorastaan ylpeä maailmalla. Oikein hyvin käyttäytyvät ihan verrattuna mihin tahansa kansallisuuteen, Selenius hehkuttaa.

Jopa suomalaisten Tallinnan reissujen käyttäytyminen on Seleniuksen mukaan muuttunut parinkymmenen vuoden aikana täysin.

– Tallinnassa tykätään kyllä, kun sinne tuodaan paljon rahaa. Se käyttäytyminen on sielläkin muuttunut. Ei suomalaiset enää siellä samalla tavalla käy kännäämässä kuin 20 vuotta sitten. Ja nämä suomalaiset risteilymatkustajat, niin heidänkin käyttäytymisensä on aivan erilaista. Enemmän Tallinnassa riehuvat ja kännäävät nykyään englantilaiset, jotka tulevat sinne halpalennoilla.

Suomalaisten alkoholinkäyttö ulkomailla on Seleniuksen mielestä muutenkin siistiytynyt, eikä suomalaisia erota muista kansoista alkoholikäyttäytymisensä vuoksi.

– Suomalaisten alkoholin käyttö on siistiytynyt huomattavasti sieltä 70–80-luvun ryyppymatkoista, jolloin puhuttiin että tullaan tuulipuvut kahisten kännäämään. Ei enää ole sellaista.

Ei edes panttia pyydetä

Yleinen suomalaisiin yhdistetty piirre ulkomailla on Seleniuksen mukaan luotettavuus. Suomalaisia pidetään jopa niin rehellisinä, että he välttävät monessa tilanteessa panttien maksun. Näin on esimerkiksi Aasiassa, jossa pukuja tekevät räätälit pyytävät puvun tilaajalta yleensä rahapantin.

– Pienen summan, joka ikään kuin korvaa sen kankaan, jos ei se asiakas haekaan sitä valmista pukua. Mutta suomalaisilta monessa paikassa ei oteta edes sitä panttia, koska he tietävät, että suomalaiset aina hakevat ne puvut, Selenius kertoo.

Sama pätee toisinaan myös hotelleissa, joissa muilta vierailta peritään pantti sisäänkirjautumisen yhteydessä.

– Meihin luotetaan. Tiedetään, että suomalaiset harvoin varastavat mitään sieltä huoneesta tai sitten, jos jotain rikkoutuu, niin suomalaiset jopa menevät särkyneen lasin kanssa vastaanottoon hädissään, että nyt me hajotettiin tämä lasi, että miten tämä korvataan.

Suomalaiset matkustivat viime vuonna ulkomaille noin kuusi miljoonaa kertaa. Ahkeran matkustamisen vuoksi suomalaiset ovat oppineet huolehtimaan itsestään ulkomailla, eikä meitä niin vain höynäytetä. Suomalaiset myös käyttävät aktiivisesti tallelokeroita ja kantavat mukanaan vain pieniä summia rahaa.

Arka, kävelevä kansa

Monessa kohteessa suomalaiset tunnetaan kävelevänä kansana, joka tarpoo menemään sauvat kourassa. Se vähän naurattaa monia ulkomaalaisia, sanoo Selenius. Toinen suomalaisten ominaispiirre on vanha tuttu "sukat sandaaleissa".

– Kaupungilla kahdeksan kymmenestä, jotka laittavat sukat sandaaleihin, ovat suomalaisia. Ja ne kaksi kymmenestä, niin ne ovat sitten englantilaisia, hän hymähtää.

Suomalaisten suurin ongelma onkin Seleniuksen mukaan liiasta itsekritiikistä johtuva arkuus. Siihen ei hänen mukaansa ole mitään syytä.

– Suomalaiset ovat niin makeita tyyppejä, ja meistä tosiaan tykätään. Että rinta rottingilla vaan!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.