Meidän äiti ei enää tee teidän äidin ruokaa

Suomalaiset ovat tottuneet syömään eineksiä. Elintarvikealan lakko tyhjensi kaupan eineshyllyjä, ja vaikutukset näkyvät yhä kaupan hyllyillä. Eineksien puuttuessa on palattu taas perusruuanlaittoon.

Lakko sai tosin yhä useamman ihmisen miettimään myös omia ruokailutottumuksiaan. Valitsemalla vaikka lähellä tuotettuja tuoreita aineksia voi myös pienentää omaa vaikutustaan ilmastonmuutokseen.

Ihmisen suurin ekologinen jalanjälki tulee ruuasta. Syö terveellisesti, ajattele ekologisesti -kirjan kirjoittaja, kokki, kirjailija Kenneth Oker-Blomin mukaan jopa 30 prosenttia ekologisesta jalanjäljestä tulee ruuasta, jota tuotetaan meille ympäri maailmaa.

- Syökää hyvin paljon enemmän lähiruokaa. Menkää metsään poimimaan marjoja tai sieniä, syökää kalaa jota olette ostaneet torilta tai kauppahallista, niissä on ihan erilainen jalanjälki, Oker-Blom patistaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Oker-Blom tarjoaa kirjassaan 17 kohtaa ja ruokaohjeita, joilla voit itse vaikuttaa ekologiseen jalanjälkeesi ruokaa laittamalla.

Suomalaisia opetetaan syömään halpaa ruokaa, mutta laatuun ei kiinnitetä mitään huomiota. Oker-Blom seurasi mainoksia kuukauden verran.

- SOK:n ja Keskon mainoksissa kaikissa otsikoissa on hinta, mutta kertaakaan ei ollut sanaa laatu. Meidän pitäisi oppia syömään laatua, jossa me saamme kaikki ne vitamiinit ja hivenaineet mitä me tarvitsemme.

"Ulkomainen tomaatti hyvin huono tuote"

Oker-Blomin mukaan Suomessa on maailman kallein ruoka. Suomen liittyessä EU:hun, kaupoissa myytävästä ruuasta 80 prosenttia oli kotimaista, nyt luku on ainoastaan 60 prosenttia.

- Tuomme ruokaa ympäri maailmaa. Joku tomaatti on pari viikkoa muovissa, sitten vielä viikon tukussa. Kun se viimein tulee kauppaan ja me ostamme sen, niin se on jo hyvin huono tuote. Sitä ei voi verrata siihen, että saamme ihan tuoreen, hyvän tomaatin suoraan pöydälle pellosta, se on ihan eri asia.

Suomalaisten pitää oppia vaatimaan tuoretta ruokaa ja keskusliikkeiden pitää oppia myymään tuoretta.

- Meidän kaupassa pitää olla muovipakkaus ja viivakoodi, että tuote menee nopeasti läpi, kuluttajien on vaadittava parempia tuotteita kaupoista.

Oker-Blom hämmästelee myös sitä, miten Suomessa syötiin vuonna 2008 lihaa noin 77 kiloa henkeä kohden ja kalaa ainoastaan viisi kiloa.

- Kalastamme 83 miljoonaa kiloa silakkaa vuodessa ja siitä menee noin 1,6 miljoonaa meille, eli alle viisi prosenttia. Loput menevät johonkin rehuun ja muuhun. Ja kun kalastamme silakat pois, lohella ja hauella ei ole mitään syötävää ja yht'äkkiä kaikki kaatuu, Oker-Blom hämmästelee ihmisten välinpitämättömyyttä.

Katso kirjailija ja kokki Kenneth Oker-Blomin haastattelu (Huomenta Suomi 14.5.2010)

Lue myös:

    Uusimmat