Mehiläisten massakuolemat uhkaavat tuhota hunajakaupan

Yli 30 prosenttia kaikista Euroopan mehiläislajeista luokitellaan jo uhanalaisiksi. Vajaan vuosikymmenen aikana tuotanto on puolittunut mehiläiskuolemien vuoksi.

Ranskan mehiläiskasvattajien tulevaisuus näyttää kaikkea muuta kuin hunajaiselta. Juuri kun farmarit olivat ehtineet viime vuonna iloita siitä, ettei mehiläisiä edellisvuosien tapaan kuollut talvikaudella massoittain, palautti kuluva talvi ankean arjen. Mehiläisiä on jo nyt kuollut miljoonittain.

Kasvattajat kuvittelivat aikaisemmin, että pahimpia tappajia olisivat kaksi tuholaismyrkkyä, joita käytettiin auringonkukka- ja maissipelloilla. Regent- ja Gaucho -nimiset aineet kiellettiin vuonna 2005, niitä valmistavien BASF- ja Bayer-yhtiöiden kiivaasta vastustuksesta huolimatta.

- Meillä ei ole mitään käsitystä siitä, mistä tämä nyt voisi johtua. Olemme alkaneet epäillä kaikkea, kiteytti mehiläiskasvattaja Franck Alertu, joka kasvattaa mehiläisiä Länsi-Ranskassa, Vendeen seudulla.

Kasvattajien tilanne Ranskassa on epätoivoinen. Hunajan myynti ei ole nappikauppaa, sillä vuosittain ala pyörittää Ranskassa noin sadan miljoonan euron liikevaihtoa. Vajaan vuosikymmenen aikana tuotanto on kuitenkin puolittunut mehiläiskuolemien vuoksi.

- Eräs tuttu kasvattaja teki itsemurhan. Perheitä on hajonnut tämän vuoksi, suree Alertu.

Globaali ongelma

Ranskalaiset eivät ole ongelmineen yksin. Yli 30 prosenttia kaikista Euroopan mehiläislajeista luokitellaan jo uhanalaisiksi. Yhdysvalloissa mehiläiskuolemat ovat lähes raunioittaneet tuottavan elinkeinon.

Pahinta on se, ettei kukaan oikein tunnu tietävän, mistä kuolemat johtuvat: syyllisiksi on arveltu muun muassa luonnon monimuotoisuuden ohenemista, loisia, viruksia ja sekä Aasiasta rahtilaivojen mukana Eurooppaan levinnyttä uutta lajia, kiinalaista ampiaista.

Kyse ei ole myöskään pelkästään mehiläistenkasvattajien ongelmasta: vaikeuksissa ovat myös hedelmätarhurit avokadojen kasvattajista omenantuottajiin, sillä mehiläisiä tarvittaisiin sadon pölyttämiseen.

- Maailman ruuan tuotannosta 35 prosenttia riippuu mehiläisten pölyttämisestä. Meillä ei ole varaa olla ratkaisematta tätä ongelmaa, varoittaa Beatrice Robrolle-Marcy, Bee Planet -etujärjestön puheenjohtaja.

Ranskassa on yli tuhat mehiläislajia ja koko maailmassa arviolta 20 000.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat