Mainos

Mehiläiskato huolestuttaa Yhdysvalloissa

Myös Kanadassa ja osissa Eurooppaa on havaittu käsittämättömiä mehiläiskuolemia. Katoa on jo puitu Yhdysvaltain kongressissa, koska se vaikuttaa satoon. Viime vuonna hunajantuotanto laski 11 prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Yhdysvaltain mehiläiskasvattajat ovat huolissaan lähes koko maan kattavasta mehiläiskadosta. Viimeisen puolen vuoden aikana kasvattajien mehiläiskannasta on tuhoutunut 50-90 prosenttia, eikä ongelmalle ole löytynyt selitystä.

Ongelma on jo sitä luokkaa, että sitä on puitu Yhdysvaltain kongressissa. Asiantuntijat varoittivat loppuviikosta edustajainhuoneen maatalousvaliokuntaa siitä, että mehiläiskato uhkaa jo satoa, sillä pölyttäjistä alkaa olla pulaa.

Kaksi kolmannesta maailman kukkivista kasveista, mukaan lukien monet hedelmät ja vihannekset, vaativat pölytystä tuottaakseen satoa ja lisääntyäkseen.

Yhdysvallat joutui turvautumaan jo vuonna 2005 tuontimehiläisiin pölyttäjäkadon vuoksi. Ongelma näkyy myös maan hunajantuotannossa, joka laski viime vuonna 11 prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Asiantuntijat eivät ole saaneet selville varmaa syytä mehiläistuhoon. Syiksi epäillään ympäristömyrkkyjen lisäksi mehiläisiä vaivaavia punkkeja.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan Yhdysvallat ei ole yksin ongelman kanssa. Heidän mukaansa Kanadassa on samansuuntainen tilanne ja myös osissa Eurooppaa on havaittu selittämättömiä mehiläiskuolemia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.