Mehiläiset etsivät maamiinoja Kroatiassa

Mehiläisiä opetetaan etsimään ruokaa paikoista, jotka haisevat TNT:ltä. Hanketta pidetään Kroatiassa lupaavana.

Kroatiassa tutkijat selvittävät, miten hyvin mehiläiset pystyvät jäljittämään maassa olevat räjähteet.

Mehiläisten toivotaan olevan avuksi, kun Kroatian maaperästä raivataan vuosina 1991-1995 käydyn sodan aikana sinne kylvetyt arviolta neljännesmiljoona miinaa. Lisäksi raivaamatta on saman verran muita räjähteitä.

- Tulokset ovat toistaiseksi olleet erinomaisia, vaikka mehiläisten herkkyys ei vielä olekaan toivotulla tasolla, kertoo maataloustieteen professori Nikola Kezic Zagrebin yliopistosta.

Mehiläisiä koulutetaan laittamalla niiden syöttölaitteiden viereen pieniä määriä trotyyliä eli TNT:tä. Näin ne tottuvat siihen, että ruokaa kannattaa hakea trotyyliltä haisevista paikoista. Kezic huomauttaa kuitenkin, että miinat ovat monesti syvällä maaperässä, joten mehiläisten pitäisi jäljittää myös hyvin heikko räjähdysaineen haju.

- Tässä vaiheessa emme vielä vie mehiläisiä varsinaisille miinakentille, vaan käytämme koekenttiä, Kezic huomauttaa.

Hänen mukaansa yhden parven kouluttaminen kestää ainoastaan neljä päivää. Työn touhussa olevia mehiläisiä seurataan lämpökameroilla, jotka tallentavat paikat, joissa hyönteiset ovat havainneet ruokaan yhdistämänsä houkuttelevan hajun.

Satoja kuollut

Maaperään jääneet maamiinat ovat sodan jälkeen tappaneet 450 ihmistä ja 1800 on saanut vammoja, käy ilmi virallisista tilastoista. Kroatian maaperästä kaksi prosenttia eli 1100 neliökilometriä on yhä raivaamatta.

- Tämä hanke näyttää hyvin lupaavalta, vaikka se onkin vielä tutkimusvaiheessa, sanoo Nikola Pavkovic, joka johtaa miinanraivaukseen kehitettävien laitteiden keskusta CTRO:ta.

Pavkovicin mukaan samankaltaista tutkimustyötä tehdään myös muissa maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Etelä-Afrikassa.

- Muista maista saatujen kokemusten mukaan mehiläisten käyttäminen miinojen jäljittämisessä auttaa lisäämään miinanraivaajien ja alueen asukkaiden turvallisuutta.

Suuria säästöjä

Kroatia on sitoutunut raivaamaan koko maa-alueensa miinoista viimeistään vuonna 2009, mutta hankkeen uskotaan vievän huomattavasti pidempään. Tavoitteen suurimpana esteenä on varojen vähyys, vaikka esimerkiksi Norjalta on saatu siihen avustusta. Mehiläisten käyttö merkitsisi merkittävää rahansäästöä.

Näillä näkymin hyönteisillä on tarkoitus varmistaa, että raivatuille alueille ei ole vahingossa jäänyt räjähtämättömiä miinoja. Kezic huomauttaa myös, etteivät nykyiset 600 miinanraivaajaa eivätkä heidän apunaan olevat 130 miinanraivauskoiraa jää työttömiksi mehiläisiltä saavan tuen vuoksi.

- Mitään kenttää ei saada koskaan sataprosenttisesti raivatuksi, joten kaikki lisäkeinot turvallisuuden lisäämiseksi ovat äärimmäisen arvokkaita, hän toteaa.

Suomikin seuraa koulutusta

- Suomessa seurataan maailmalla tehtävää tutkimustyötä, joten kyllä me olemme tästä kuulleet, toteaa tiedotuspäällikkö Marko Luotonen pääesikunnasta, kun hän saa kuulla mehiläisten miinanetsintäkoulutuksesta Kroatiassa.

Muitakin eläimiä on valjastettu miinojen jäljittämiseen.

- Onhan delfiinejäkin koulutettu vastaaviin tehtäviin muun muassa Yhdysvalloissa. Meillä ei kuitenkaan ole ollut mitään tällaisia hankkeita, Luotonen huomauttaa.

Hänen mukaansa Suomen tilanne poikkeaa melkoisesti muusta maailmasta.

- Jos meillä Suomessa tulisi tarve miinoittaa, niin kaikki miinat merkittäisiin miinakarttoihin. Maailmallahan miinojen käyttö on joskus ollut täysin villiä. Lisäksi siellä saattaa olla alueita, missä maa liikkuu esimerkiksi tulvavesien mukana, joilloin mahdolliset miinakartat eivät enää pitäisi paikkaansa.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat