Medvedevin lupaus eläkeuudistuksesta haravoi iäkkäiden äänet

Venäjän eläkejärjestelmä on ollut pitkään retuperällä. Iäkkäät venäläiset suhtautuvat presidenttiehdokkaan lupauksiin luottavaisesti.

- Hän on vahvin, hän on miehekkäin, hän on oikea johtaja. Äänestän Medvedeviä! Näin intoilevat kuin yhdestä suusta eläkkeellä olevat moskovalaisrouvat Elena Andrejevna ja Nina Grigorievna.

Samaa mieltä on 80-vuotias Mihail.

-Ketäkö äänestän? No arvatkaa. En Zjuganovia, en varmasti Zhirinovskia, eikä ainakaan sitä - mikä sen nimi nyt oli - Bogdanovia. Kukas jää jäljelle? Aivan: Medvedev!

Soraääniäkin sentään kuuluu.

-Kommunistien Gennadi Zjuganov on joukon ainoa kunnon mies. Medvedev on oikeasti vain rahakas nuori poika, hän ei edusta minua, tuhahtaa Irina Tshikolova.

Yhtenäisen Venäjän presidenttiehdokas Dmitri Medvedev on haravoinut itselleen suuren joukon innokkaita, iäkkäitä äänestäjiä lupaamalla uudistaa eläkejärjestelmän, joka on hänen mukaansa "täydellisen epäonnistunut".

Uudistukselle onkin kova kysyntä, sillä järjestelmässä on suuria aukkoja, jotka pudottavat monet vanhukset ilkeään köyhyysloukkuun.

Omavastuuosa usein sivu suun

Venäjän talouskehitysministeriön mukaan venäläisen keskimääräinen työeläke vuonna 2007 oli 1560 ruplaa eli reilut 43 euroa. Se merkitsee sitä, että useimmat vanhukset joutuvat elämään joko lastensa tuella tai tekemään töitä niin kauan kuin suinkin pystyvät.

Monilla on kuitenkin myös yksityisesti säästettyä eläkettä.

-Minun eläkkeeni on 4500 ruplaa (125 euroa) kuussa. Enemmänkin saisi kyllä olla, mutta kyllä sillä jo pärjää, kertoo Elena.

Jaettavan rahan vähyys ei kuitenkaan ole ainoa ongelma, vaan myös tiedon puute ja tehoton sijoittaminen.

Eläke koostuu kolmesta osasta: perusosasta, palkkasidonnaisesta osasta sekä kolmannesta osasta, jonka on tarkoitus olla sijoitettava omavastuuosa.

Malli voisi muuten toimia, mutta useimmat ihmiset - varsinkaan vanhukset - eivät ole edes tienneet mahdollisuudesta sijoittaa eläkeosuuttaan, joten rahat ovat menneet automaattisesti valtionpankkeihin. Niissä tuotot ovat olleet usein surkeat. Esimerkiksi vuonna 2006 tällaisen eläkesijoituksen luvattu tuotto oli viisi prosenttia Venäjän inflaatioprosentin ollessa kaksi kertaa suurempi.

Putinin suunnitelmalta toivotaan paljon

Nyt koko sosiaalijärjestelmään on luvassa laaja uudistuspaketti, joka kulkee Plan Putinan eli "Putinin suunnitelman" nimellä. Moni vanhus odottaakin sitä ja etenkin uutta eläkemallia toiveikkaana.

- Asiat menevät kuitenkin nyt parempaan suuntaan. Koko tukijärjestelmä on kaivannut uudistusta, sanoo Jevgeni Polikanin. Myös hän sanoo äänestävänsä Medvedeviä.

Eläkkeiden nousut tuskin kuitenkaan osoittautuvat kovin suuriksi. Viime vuonna, hankkeen alkuvaiheessa, lisäystä tuli 300 ruplaa eli noin kahdeksan euroa kuussa.

Moni epäilee myös sosiaalitukien muutosten jäävän pintapuolisiksi. Levada-tutkimuskeskuksen tuoreen julkaisun mukaan 53 prosenttia venäläisistä uskoo, ettei "kansallishankkeella" tule olemaan merkittävää vaikutusta heidän arkeensa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat