Medvedev vieraili Tshernobylissa ensi kertaa

Venäjän ja Ukrainan johtajat ovat vaatineet ydinlaitosten turvallisuuden tehostamista Tshernobylin ydinkatastrofin vuosipäivänä. Turmasta tuli tänään kuluneeksi tasan 25 vuotta.

- Kaksikymmentäviisi vuotta on kulunut ja ymmärrämme, millaiset valtavat vaikutukset ydinonnettomuuksilla on väestölle, sanoi Tshernobylissä vieraillut presidentti Viktor Janukovitsh.

Hänen venäläinen kollegansa Dmitri Medvedev puolestaan sanoi lähettäneensä ulkovalloille ehdotuksen uudesta ydinturvallisuussopimuksesta, jolla estettäisiin uudet Tshernobylin tai Japanin Fukushiman kaltaiset tapahtumat.

- Onnettomuuden seuraukset olisivat voineet olla äärimmäiset. Tällaisenaankin ne olivat valtavat. Se on hyvä muistaa, Medvedev sanoi.

Kyseessä oli samalla ensimmäinen kerta, kun Venäjän presidentti vierailee Tshernobylissä.

Tshernobylin katastrofi sattui 26.4.1986 kello 1.23, kun voimalan nelosreaktorin testaus johti räjähdykseen. Radioaktiivisia aineita levisi Suomeen asti.

Säteilyn aiheuttamien kuolonuhrien määrästä kiistellään yhä. Arviot vaihtelevat sadoista kymmeniintuhansiin.

Voimala jatkoi toimintaansa onnettomuuden jälkeenkin. Kakkosreaktori suljettiin tulipalon jälkeen vuonna 1991, ykkösreaktori vuonna 1997 ja kolmosreaktori vasta vuonna 2000.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat