Medvedev varoitti Natoa: Yhteistyö tai uusi asekilpavarustelun kausi

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev varoittaa länttä uuden asekilpavarustelun kaudesta, jos Venäjä ja sotilasliitto Nato eivät pääse yhteisymmärrykseen ohjuspuolustuksesta. Medvedev piti tänään vuotuisen valtakunnan tila -puheensa Venäjän parlamentin ylähuoneessa.

- Haluan sanoa suoraan: Joko me saamme aikaan ohjuspuolustussopimuksen ja luomme yhteistyömekanismin tai epäonnistumme pääsemään rakentavaan sopimukseen ja alamme uuden asekilpavarustelun aikakauden, Medvedev sanoi.

- Jos sopimusta ei synny, meidän täytyy tehdä päätös uusien hyökkäysaseiden sijoittelusta, hän varoitti.

Venäjä ja Nato sopivat toissa viikonloppuna Lissabonin huippukokouksessa selvittävänsä mahdollisuuksia yhteiseen ohjuskilpeen. Medvedev ei kuitenkaan ole itse yksilöinyt julkisesti, millainen yhteistyömalli käytännössä olisi.

Joidenkin viestimien mukaan Venäjä olisi ehdottanut Natolle sektorimallia, jossa Venäjä vastaisi Itä-Euroopan ohjuspuolustuksesta ja Nato Länsi-Euroopasta. Ajatukseen on kuitenkin reagoitu ristiriitaisesti sekä Venäjällä että lännessä.

Sakoiksi satakertainen lahjussumma

Medvedev palasi myös yhteen suosikkiaiheeseensa, korruption vastaiseen taisteluun. Presidentin mukaan nykyiset rangaistukset eivät pelota ketään. Lahjonnasta pitäisi rangaista esimerkiksi sata kertaa lahjusta suuremmalla sakolla tai tarvittaessa "15 vuoden vankeudella".

- Kyllä Venäjällä riittää korruptiolakeja. Ongelma on, ettei lakeja panna täytäntöön. Ihmiset korkeissa asemissa suojelevat toisiaan, Medvedev syytti.

Medvedev patisti myös aluehallintoja edistämään valtion parhaillaan käynnissä olevaa yksityistämisohjelmaa. Viranomaisten pitäisi Medvedevin mukaan luopua "tehtaista, sanomalehdistä ja laivoista".

- Jos federaatiotasolla yksityistämishankkeista saadaan 300 miljardia ruplaa (7,3 miljardia euroa), alueilta voi odottaa kymmeniä miljardeja ruplia, tarkensi presidentin avustaja Arkadi Dvorkovitsh puheen jälkeen lehdistötilaisuudessaan.

Suomea kiiteltiin hyvänä kumppanina

Venäjän ja Euroopan unionin välillä tärkeimmät kysymykset ovat Medvedevin mukaan Venäjän liittyminen maailmankauppajärjestö WTO:hon sekä viisumivapaushankkeen edistyminen.

Medvedev kuvaili Venäjällä olevan myös hyviä kokemuksia modernisaatioyhteistyöstä useiden maiden kanssa. Esimerkkinä hyvistä yhteistyökumppaneista hän mainitsi Suomen sekä joukon muita maita kuten Etelä-Korean, Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Kiinan.

(MTV3 - STT)

Katso Mirja Sipisen juttu Moskovasta

Lue myös:

    Uusimmat