Mainos

Medvedev: Putinista pääministeri

Venäjän johtoon on tarjolla pitkäaikainen voimakaksikko. Venäjän ensimmäinen varapääministeri Dmitri Medvedev sanoo, että presidentti Putinista pitäisi tulla pääministeri. Hän on puolestaan Putinin seuraajaehdokas presidentiksi.

Kuukausia jatkunut epävarmuus Venäjän tulevasta valtarakenteesta on päättynyt näyttävästi, kun presidentti Vladimir Putinin valitsema seuraajaehdokas Dmitri Medvedev ilmoitti haluavansa Putinista pääministerin. Suomalaiset asiantuntijat pitävät ehdotusta odotettuna.

Venäläiset näyttivät näin ratkaisseen vuorokaudessa myös ulkovaltoja pitkään askarruttaneet kaksi kysymystä: kuka seuraa Putinia presidenttinä ja mitä Putin tekee luovutettuaan presidentintehtävänsä seuraajalleen.

Putin nosti eilen ensimmäisen varapääministerin Dmitri Medvedevin suosikkiehdokkaakseen maaliskuun presidentinvaaleissa. Putinin tuki tarkoittaa käytännössä sitä, että Medvedev myös valitaan presidentiksi.

Uskollinen ystävä kiitti luottamuksesta ja ilmoitti tänään, että Putinista pitäisi tulla pääministeri virkakautensa päätyttyä.

-Pidän hyvin tärkeänä maallemme, että Vladimir Vladimirovitsh Putin jatkaa toimeenpanovallan korkeimmalla paikalla eli Venäjän federaation hallituksen johdossa, Medvedev sanoi puhuessaan valtiollisen tv:n lähetyksessä.

Putin itse ei kuitenkaan heti halunnut sanoa ottaako hän tarjouksen vastaan. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan vaikutusvaltainen johtaja ei ole vielä lopullisesti päättänyt mitä hän ryhtyy tekemään maalisvaalien jälkeen.

Medvedev vakuutti jatkavansa Putinin linjalla, ja oppimestarinsa tavoin hän oli hyvin itsevarma Venäjän asemasta maailmassa.

-Venäjä on erilainen nyt, paljon vahvempi ja paremmin toimeentuleva. Meitä kunnioitetaan ja kuunnellaan. Meitä ei enää kohdella kuin koululapsia, Medvedev sanoi.

Putinilainen linja jatkuu

Suomalaiset Venäjä-asiantuntijat pitävät Medvedevin lausuntoa presidentti Vladimir Putinin pääministeriydestä odotettuna.

Heidän mielestään on todennäköistä, että Venäjän johtoon nousee ensi vuonna presidentti Medvedev - pääministeri Putin -kaksikko, josta on ainakin suunniteltu varsin pysyvää ratkaisua johtajakysymykseen.

-Uskon, että tästä on valmisteltu pitkäaikaista ratkaisua. Näyttää siltä, että on päädytty ennemmin roolittamaan uudelleen vallan instituutioita kuin tekemään mitään hokkuspokkustemppua, jolla Putin saataisiin takaisin presidentiksi, arvioi tutkimuspäällikkö Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista.

Hän huomauttaa, että poikkeusratkaisut tällaisissa kriittisissä vallanvaihdostilanteissa olisivat hyvin ongelmallisia, sillä riskit ovat suuret ja jokin voi aina mennä vikaan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Sinikukka Saari ennakoi, että ainakin alkuvaiheessa Putin olisi johtokaksikon näkyvämpi osapuoli, joka tekee tärkeimmät päätökset. Myöhemmin tasapaino voisi muuttua, jos Medvedev osoittautuu päteväksi sekä lojaaliksi, ja putinilaisen linjan jatkuminen varmistuu.

-Tämä on ilmeisesti se pääsuunnitelma. Mutta uskon, että varasuunnitelmiakin on takataskussa kaiken varalta, Saari pohtii.

Kangaspuron mielestä on mahdollista, että Venäjällä ryhdytään seuraavaksi vahvistamaan pääministerin asemaa lakimuutoksilla. Se voisi merkitä pääministerin vallan kasvattamista hallituksen ministerivalinnoissa ja parlamentarismin lisäämistä - ainakin periaatteessa.

Vedomosti kirjoitti liberaalin Medvedevin "voittaneen tarjouskilpailun ja selvinneen seuraajaksi". Hänen on kuitenkin otettava huomioon silovikien eli Kremlin turvallisuushaukkojen näkemykset, talouslehti jatkoi.

(MTV3- STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.