Medvedev: Länsidemokratia olisi Venäjän turmio

Presidentti Dmitri Medvedev haluaa Venäjälle vahvan presidentin ja aiempaa itsenäisemmät maakuntahallinnot. Sen sijaan parlamentaarinen demokratia saa häneltä heikot arvosanat.

- Mielestäni parlamentaarisen demokratian muodostaminen Venäjän federaation alueella tietäisi turmiota Venäjälle valtiona, kaikella kunnioituksella parlamentaariselle järjestelmälle. Venäjän tulee säilyä vuosikymmeniä tai kenties vuosisatoja presidenttijohtoisena valtiona pysyäkseen yhtenäisenä, Medvedev sanoo.

Medvedev ottikin tämänpäiväisessä haastattelussaan joitakin irtiottoja edeltäjänsä ja nykyisen pääministerin Vladimir Putinin linjasta. Suuri osa hänen maalaamistaan malleista vahvistaisi käytännössä presidentin roolia hallituksen ja pääministerin kustannuksella.

Medvedev sanoi myös kannattavansa kilpailua politiikan areenoilla. Monet poliittiset analyytikot ovat tulkinneet kommentin haluksi helpottaa opposition asemaa.

"Lisää valtaa aluehallinnoille"

Medvedevin mielestä Venäjän keskushallinnon pitäisi luopua osasta valtaansa aluehallintojen hyväksi. Tämä olisi hänen mukaansa hyvä keino kitkeä korruptiota. Käytännössä muutos vähentäisi maan hallituksen valtaa alueisiin.

Putin puolestaan heikensi omalla presidenttikaudellaan aluehallintoja muun muassa jättämällä kuvernöörinvaalit pitämättä. Hänkin perusteli muutosta nimenomaan korruptionvastaisella taistelulla.

Putin on puhunut myös parlamentin aseman vahvistamisesta, mikä käytännössä pönkittäisi myös Putinin omaa asemaa. Duuman valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on käytännössä Putinin johtama. Toistaiseksi käytännön merkkejä duuman aiempaa itsenäisemmästä asemasta ei kuitenkaan ole juuri näkynyt.

Valtapeli on ollut Putinin puolella

Venäjällä on toteutettu kaikessa hiljaisuudessa ripeää vallan uusjakoa Putinin valtakauden lopulta lähtien. Suuri osa muutoksista ennen virallista vallanvaihtoa on käytännössä kasvattanut pääministerin roolia eli pitänyt valtaa Putinin omissa käsissä hänen siirtyessään presidentin virasta pääministeriksi.

Näihin toimiin on lukeutunut esimerkiksi vaikutusvaltaisten alue-edustajien siirtäminen presidentin alaisuudelta pääministerin alaisuuteen.

Putin on kasvattanut myös esikuntansa kokoa. Pääministeri on saanut alaisekseen kaikkiaan seitsemän varapääministeriä. Edellisellä pääministerillä Viktor Zubkovilla varapääministereitä oli viisi.

Putin on myös ottanut edeltäjiään vahvemman roolin ulkopolitiikassa. Äskeisellä Ranskan-vierailullaan hänen arvioitiin saaneen selvästi edellisiä pääministereitä näyttävämmän vastaanoton. Ulkopolitiikkaa johtaa kuitenkin Venäjän perustuslain mukaan presidentti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat