Mainos

Medvedev ja Putin suutelivat kuollutta patriarkkaa

Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehen patriarkka Aleksi II:n hautajaisia vietettiin tänään Moskovassa. Hautajaisissa presidentti Dmitri Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin vaimoineen osoittivat kuolleelle kirkon johtajalle kunnioitustaan suutelemalla tämän ruumista. Vainajan kasvot oli peitetty kuolinliinalla.

Aleksi II oli suosittu ja rakastettu kirkkoisä, joka nosti Venäjän ortodoksisen kirkon aseman kommunismin aikaisesta ahdingosta ja vaikutti osaltaan siihen, että uskonto palasi osaksi venäläistä identiteettiä.

- Hän peri kirkon, joka oli vuosikymmenien vainon heikentämä. Nyt hän jättää jälkeensä kirkon, joka on vahva, kuvaili Smolenskin ja Kaliningradin metropoliitta Kirill hautajaisjumalanpalveluksessa.

Patriarkan kansansuosio näkyi väentungoksessa, kun yli 50 000 ihmistä jonotti tuntikausia sateessa Kristus Vapahtajan katedraalin edessä jättääkseen jäähyväiset kirkon johtajalle.

Hautajaisjumalanpalvelus pidettiin Kristus Vapahtajan katedraalissa, minkä jälkeen arkku siirrettiin hautapaikalle, Jumalan ilmestymisen katedraaliin.

Metropoliitta pyörtyi seremoniassa

Hautajaisia seurasivat mm. presidentti Dmitri Medvedev Svetlana-vaimonsa kanssa (alemmassa kuvassa) sekä pääministeri Vladimir Putin Ludmila-vaimonsa kanssa. Mukana oli myös Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko sekä Moldovan presidentti Vladimir Voronin.

Suomen kirkkoja tilaisuudessa edustivat mm. ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä evankelisluterilaisen kirkon Mikkelin piispa Voitto Huotari.

Tuntikausia kestänyt seremonia oli raskas jumalanpalvelusta johtaneelle metropoliitta Kirillille, joka autettiin pois salista pian jumalanpalveluksen päättymisen jälkeen ja kerran sen aikanakin. Metropoliitta ilmeisesti pyörtyi tilaisuuden aikana.

Patriarkka moitti Ahtisaaren Nobelia

Aleksi II onnistui yhdistämään kansaa kirkon kautta, mutta varauksetta häneen ei silti suhtauduttu. Kreml-mielinen patriarkka ei epäröinyt antaa koviakaan poliittisesti värittyneitä lausuntoja. Hän mm. moitti jyrkin sanoin Martti Ahtisaaren Nobel-palkintoa, koska hänen mielestään Ahtisaari suhtautui puolueellisesti Kosovon kysymykseen.

Patriarkka suhtautui erittäin kielteisesti myös seksuaalivähemmistöihin ja piti homoseksuaalisuutta "sairautena, jota voisi verrata kleptomaniaan". Lausunto raivostutti homojärjestöjä eri puolilla maailmaa.

Patriarkan on myös väitetty olleen tiedustelupalvelu KGB:n suojeluksessa pappisuransa alussa Tallinnassa. Venäjän ortodoksikirkko on jyrkästi kiistänyt väitteen.

Kirkon synodi valitsee uuden patriarkan puolen vuoden kuluessa. Vahvin ehdokas on väliaikaisjohtajaksikin valittu 62-vuotias metropoliitta Kirill.

(MTV3-STT-RU24-Epa)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.