Medvedev hyväksyi turvallisuuspalvelun valtaa lisäävän lain

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n valtaoikeudet lisääntyvät. Maan presidentti Dmitri Medvedev hyväksyi torstaina lain, joka antaa FSB:lle oikeudet jakaa varoituksia henkilöille, joiden "toiminta luo olosuhteita rikoksille".

Kannattajien mielestä laki vähentää rikollisuutta, mutta vastustajat arvelevat, että varoituksia käytetään opposition ja riippumattomien toimittajien uhkailuun. Kriitikot huomauttavat, että lain muotoilu on erittäin epäselvä, eikä siinä mainita edes varoituksen laillisia seuraamuksia.

Lakia oli lievennetty parlamenttikäsittelyn aikana. Alun perin varoitus olisi pitänyt vastaanottaa FSB:n virastossa 15 päivän vankeuden uhalla. Lisäksi FSB olisi saanut oikeuden julkaista varoitukset mediassa. Esitykset olivat kuitenkin liian rajuja normaalisti lojaaleille oppositiopuolueille.

FSB perustettiin 1990-luvun alussa neuvostoaikaisen edeltäjänsä KGB:n raunioille. Sen valtaoikeudet kasvoivat merkittävästi Vladimir Putinin presidenttikaudella, kun se määrättiin jahtaamaan islamistikapinallisia.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat