Mainos

Medvedev: Huippukokous koolle turvallisuussopimuksesta

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev nosti odotetussa puheessaan Helsingin yliopistossa esiin kaksi pääteemaa. Suomen ja Venäjän kahdenväliset suhteet sekä Euroopan suhteet.

- Tällä hetkellä Suomi ja Venäjä eivät ole vain hyviä naapureita vain aitoja kumppaneita, hän kiteytti.

Medvedev sanoi, että naapuruus on rakentunut tehokkailla taloudellisilla suhteilla.

- Venäjä pääsi viime vuonna ensimmäiselle sijalle Suomen kauppasuhteissa. Globaalin talouskriisin aikana meidän taloussuhteemme on onnistunut työllistämään kymmeniä tuhansia ihmisiä rajojen kummallakin puolella, Medvedev kertaa.

Medvedev väläytteli ideaa, että uuden euroatlanttisen turvallisuussopimuksen käynnistämiseksi kutsuttaisiin koolle euroatlanttinen huippukokous.

- Euroopan mantereella turvallisuuden tulee olla ehjä. Tähän tarkoitukseen tarvitsemme uusia pelisääntöjä.

Medvedev toivoi, ettei Nato ei kasvattaisi potentiaaliaan Baltian maissa. Puheen loppupuolella Medvedev otti esille ydinaseet.

- Voimme edetä ydinaseettomaan aikakauteen. Venäjä ja USA jatkavat edelleen neuvotteluita Start-sopimuksen korvaamisesta.

Venäjän presidentti tähdensi, ettei voida sallia, että ydinaseita korvataan tavallisia aseilla. Lisäksi ei saa perustaa ydinasevarastoja, jotka ovat helposti elvytettävissä. Myöskään globaaliohjuskilpi ei saa Venäjän mukaan vastata vain yhden valtion tai valtioliittouman etuja.

(MTV3)

Venäjän presidentti vieraili myös Suomen eduskunnassa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.