Mainos

Medvedev haluaa huumetestit Venäjän kouluihin

Presidentti Dmitri Medvedev haluaa aloittaa huumetestit Venäjän kouluissa. Medvedev sanoo, että huumeidenkäyttö on Venäjällä valtava ongelma, joka koskettaa erityisesti nuoria.

– Tilanne on vakava, Medvedev myönsi maanantaina tavatessaan narkomaanien äitejä Irkutskissa Siperiassa.

Viranomaiset arvioivat, että Venäjällä on 2,5 miljoonaa huumeriippuvaista. Medvedev esitteli tilastoja, joiden mukaan huumeidenkäyttäjistä noin 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita.

Käyttö aloitetaan yhä nuorempana ja jopa 11-vuotiaiden tiedetään käyttävän huumeita, Medvedev sanoi.

– Aihe on ollut pannassa, mutta se (vaikeneminen) pitää ehdottomasti murtaa, presidentti korosti.

Medvedev varoitti, että huumeongelma heikentää jo Venäjän taloutta. Vuosittain arviolta miljoona ihmistä jää pois Venäjän työvoimasta huumeiden vuoksi. Presidentti arvioi, että huumeongelma nakertaa joka vuosi 2-3 prosenttia pois maan bruttokansantuotteesta.

Riippuvuutta ei pidetä sairautena

Heroiinin käytössä Venäjä on maailman kolmen kärkimaan joukossa Iranin ja Pakistanin ohella. Syynä on Afganistanin läheisyys. Irkutskissa huumeongelma on keskivertoa pahempi.

Irkutskin narkomaanien äitien järjestön mukaan huumeongelma on paisunut valtavaksi, koska venäläiset eivät piittaa huumeidenkäyttäjistä. Venäjällä huumeriippuvuutta pidetään edelleen paheena eikä sairautena, minkä vuoksi narkomaanien vanhemmat arkailevat hakea apua lapsilleen.

– Yhteiskunnan näkemys perustuu pelkoihin ja ennakkoluuloihin, sanoi Alla Tshernjavskaja.

Tshernjavskajan 30-vuotias poika käytti heroiinia vuosia. Äiti pelkäsi paljastaa ongelmaa ulkopuolisille, joten hän yritti itse vieroittaa poikansa huumeista kahlitsemalla tämän telttaan keskelle siperialaista aroa. Monien turhien yritysten jälkeen poika lopulta lopetti heroiinikäytön vuonna 2006 saatuaan asiantuntija-apua.

Heroiininkäyttö lietsoo myös Venäjän hiv-epidemiaa. Kansainvälinen aidsjärjestö IAS on varoittanut, että uusien hiv-tartuntojen määrä kasvaa Venäjällä 5-10 prosentin vuosivauhtia, kunnes hallitus ryhtyy uusiin toimiin.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.