Medvedev: Ei tiedossa suuria muutoksia

Venäjän uusi presidentti Dmitri Medvedev sanoi voitonpuheessaan, että hän aikoo jatkaa edeltäjänsä Vadimir Putinin harjoittamaa politiikkaa ja maan vakauden ylläpitämistä. Kaksikko esiintyi Moskovan Punaisella torilla pidetyssä rock-konsertissa.

Ulkopolitiikassa Medvedev aikoo puolustaa Venäjän etuja kaikin laillisin keinoin. Hän sanoi, että presidentti johtaa jatkossakin maan ulkosuhteita.

Presidentti Vladimir Putin onnitelli seuraajaansa vaalivoitosta. Putin sanoi, että vaali oli perustuslain mukainen.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen Medvedevin voitto tuli jopa odotettua suuremmalla marginaalilla. Medvedev on saamassa 70 prosentin äänisaaliin, kun 90 prosenttia äänistä on laskettu. Äänestysprosentin arvellaan nousevan lähelle 70:ä.

Kommunistien Gennadi Zjuganov oli saamassa 18,2 prosenttia ja liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovski 9,7 prosenttia äänistä. Demokraattipuolueen Andrei Bogdanov oli jäämässä 1,3 prosenttiin.

Vaalien lopullisten tulosten on määrä selvitä aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

Zjuganov käynnistää oikeustoimet

Zjuganov aikoo kuitenkin ryhtyä oikeustoimiin presidentinvaalien väärinkäytöksien vuoksi, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Zjuganov sanoi jo aikaisemmin olevansa erittäin huolestunut joidenkin äänestysalueiden tilanteesta. Niillä vaalitulos on Zjuganovin mukaan väärennetty täysin.

Medvedevin kampanjapäällikkö tyrmäsi väitteet, joiden mukaan vaalien tulos olisi ollut ennalta määrätty.

- Äänestysprosentti oli hyvin korkea, korkeampi kuin edellisissä vaaleissa. Kansa osoitti, että se haluaa päättää itse. Ihmiset eivät luovuttaneet valtaansa kenellekään. Tämä osoittaa, ettei tulos ollut etukäteen varma, vaan ihmisillä oli mahdollisuus valita, sanoi Sergei Sobjanin.

Venäläiset äänestivät vilkkaasti

Venäjän johdon toive ahkerasta äänestämisestä näyttää toteutuvan: Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Vladimir Tshurovin mukaan äänestysvilkkaus oli nousemassa varsin korkeaksi.

- Lähes kaikilla alueilla äänestysvilkkaus on ollut suurempaa kuin duuman vaaleissa, Tshurov totesi lausunnossaan. Joulukuisissa duuman vaaleissa äänestysinto oli reilut 63 prosenttia.

Ennen vaaleja useat politiikan tutkijat arvelivat, että äänestysvilkkauden pitäisi nousta duuman vaaleja suuremmaksi eli yli 64 prosenttiin. Viralliseksi tavoitteeksi on asetettu 70 prosenttia.

Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov ehti jo vakuuttaa uutistoimisto Reutersille, että Tshetshenian äänestysprosentiksi tulee tasan sata.

- Ei ole salaisuus, että kannatan Medvedeviä. Uskon, että äänestysprosentti tulee tänään olemaan sata. Minun perheeni ja koko Tshetshenian kansa ovat hänen puolellaan, Kadyrov sanoi.

Duuman vaaleissa Tshetshenian äänestysprosentiksi tuli reilut 99, ja annetuista äänistä 99,4 prosenttia meni Yhtenäiselle Venäjälle.

Moskovan vaalihuoneistoissa rauhallista

Viranomaisten toiveikkaista lausunnoista huolimatta ainakin alkuilta näytti useilla äänestyspaikoilla varsin rauhalliselta.

Sää ei ainakaan houkutellut äänestämään: Moskovassa äänestäjien piti uhmata lumisohjoa ja räntäsadetta.

- Lähinnä täällä on käynyt eläkeläisiä, kertoi moskovalaisen Tverskajan alueen äänestyspaikkaa valvova, nimettömänä pysyttelyt miliisi.

- Varmasti sääkin vaikuttaa, mutta ihmiset eivät taida muutenkaan olla kovin aktiivisia.

Illemmalla väkeä alkoi sentään tulla jo tiheämmin.

- Minä äänestin Zjuganovia, hän on ainoa todellinen vaihtoehto Yhtenäiselle Venäjälle, kertoi Brestskajan äänestyspaikalle saapunut parikymppinen Anna, todistaen samalla vääräksi yleisen käsityksen, jonka mukaan nuoret eivät kannattaisi kommunisteja.

-Minä äänestin Zhirinovskia. Halusin haastetta vaaleihin. Halusin äänestää siitäkin huolimatta, että voittajaksi on jo päätetty Medvedev. Jokainen täällä tajuaa sen, kertoi puolestaan kolmekymppinen moskovalaisrouva Gulnara.

Äänestyspaikalla saattoi kuitenkin nähdä julkkiksiakin.

-Tiedättehän Alla Pugatshovan, sen Euroviisuissakin olleen laulajan? Hän kävi täällä juuri äänestämässä, paljasti äänestyspisteen valvoja Aleksandr Paramonov.

Koko maan äänestysmaraton käynnistyi itäisimmällä aikavyöhykkeellä Kamtshatkan niemimaalla jo eilen kello 22.00 Suomen aikaa ja se päättyi tänään lännessä Kaliningradissa Suomen aikaa kello 20.00. Pian sen jälkeen annetaan julki ensimmäisiä alustavia tuloksia.

Järjestöt: Työntekijöitä pakotettu vaaliuurnille

Transparency International -järjestön mukaan Putinin hallinto oli "lavastanut" vaalit tiedotusvälineiden hallinnan, paikallisjohtajien painostamisen ja valtion varojen avulla.

Järjestöt kritisoivat painokkaasti myös viranomaisten toimia äänestysprosentin nostamiseksi. Venäläisen vaalitarkkailujärjestö Golosin mukaan joillain työpaikoilla johtajat olivat painostaneet työntekijöitä äänestämään.

Kommunistisen puolueen palkkaamat tarkkailijat ovat kertoneet, että kahdella tehtaalla Vladivostokin alueella työntekijöitä oli uhattu potkuilla tai palkanalennuksella, mikäli he eivät äänestä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö boikotoi vaaleja tarkkailijoille asetettujen rajoitusten takia.

(MTV3-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat