Mediapersoona Caitlin Moran: Meissä kaikissa asuu feministi – myös miehissä

Mitä feminismi oikein on? Tätä pohtii moni, moderni nainen. Feministi ja kirjailija Caitlin Moran uskoo vakaasti, että meissä kaikissa asuu feministi – uskoisimme siihen, tai emme.

Feministi Caitlin Moranin mukaan ihmiset – niin miehet kuin naisetkin – eivät halua leimautua feministeiksi.

"Feminismi on aate, joka pyrkii parantamaan naisten yhteiskunnallista asemaa ja muuttamaan sukupuolirooleja merkittävästi. Sen mukaan naisille ja miehille tulee olla samat oikeudet ja mahdollisuudet." Wikipedia

– Modernit, nuoret naiset ympärilläni hymisevät "Minä en ole feministi", ja ihmettelenkin sitä syvästi: tietävätkö he edes mitä feminismi oikeasti tarkoittaa? Moran kysyy.

– Oletteko tosiaan sitä mieltä, ettette halua käydä samaa koulua poikien kanssa? Ettekö halua yliopistoon? Haluatko olla aviomiehesi omaisuutta? Sinulle on ok, ettet saa yhtä hyvää palkkaa kuin mies? Ja jos sinut raiskataan, se ei ole rikos? Siihen sitten sanotaan kuoroon ”ei, ei, ei, ei, nuo ovat tärkeitä pointteja”, Moran kuvailee.

– Hei tyypit, se on feminismiä. Ja juuri siksi sinunkin tulisi olla feministi.

Brittiläinen mediapersoona muistuttaa, ettei feminismissä ole kyse miesten ja naisten vastakkainasettelusta.

– Feminismin tarkoitus on huolehtia meistä kaikista. Se ei ole sitä, että miehet ja naiset tulisi erottaa ja pistää asumaan eri mantereille, Moran sanoo.

– Kaikkein suurin voimavara tässä maailmassa ei ole raha, kulta, öljy tai miehet – vaan aivot. Kun katsotaan maailmankarttaa, ne maat joissa on eniten ongelmia, kuten sotia ja tauteja, ovat niitä joissa naiset ja miehet eivät ole tasa-arvoisia.

Feminismiä miehille ja naisille huumorin kautta

Caitlin Moranin Suomessa vuonna 2012 ilmestynyt, huomiota ja kiitosta herättänyt omaelämäkerrallinen Naisena olemisen taito -teos vilisee epäkohtia ja feministisiä kysymyksiä käsitellen naiseuden vaikeutta ja riemua hänen omakohtaisten kokemuksiensa kautta.

Huumoriin kiedottu teos ensimmäisten kuukautisten tuskasta, masturboinnin ihanuudesta ja korkokenkien kaameudesta ei ollut hänen mielestään rohkea teko – se oli välttämätön.

– Luin tämän kirjan siskolleni, yli kaksikymppiselle yh-äidille, joka ei käynyt koulua, ei yliopistoa. Hän ei ole lukenut koko elämänsä aikana kokonaista kirjaa; hän lukee ainoastaan julkkislehtiä ja katsoo julkkissarjoja. Olin sitä mieltä, että hän jos kuka tarvitsee feminismiä, Moran kertoo.

Samaistumisen riemu on Moranin sanoman suola.

– Jos luet kirjani ja naurat, huomaat salakavalasti – vähän vahingossa – olevasi feministi. Se on kirjani reseptin salainen ainesosa: sinusta tulee sen luettuasi feministi, Moran virnistää.

Ja nyt hän ei puhu pelkästään naisista. Yhdeksi suurimmaksi feministiksi hän nimeää aviomiehensä Peter Paphidesin.

– Suosittelen teostani myös miehille; monet miehet ovat lukeneet sen. Jopa kustantajani sanoi minulle, ettei yksikään mies tule ostamaan tällaista kirjaa. Ikinä. Mutta toisin kävi.

Moran haluaa vielä kannustaa kaikkia käyttämään rohkeasti f-sanaa.

– Älä pelkää feministi-sanaa – se on ainoa sana muutokselle.

Lue myös:

    Uusimmat