Mainos

Mediapelissä piste Suomelle

Harvoin saa yksi dosentti sellaista huomiota osakseen valtiovallalta kuin Johan Bäckman viime viikolla. Virallinen Suomi äityi nuhtelemaan Bäckmania kahden ministerin voimin, kun sekä ulkoministeri Erkki Tuomioja että peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ilmaisivat ärtymyksensä dosentin Venäjällä harjoittamasta agitaatiosta huostaanottokiistassa.

Ministerien ulostulon voi tulkita kahdella tavalla: joko viranomaisten mitta tuli täyteen tai sitten he lopultakin oivalsivat, ettei hyssyttely täällä päässä auta, kun naapurin puolella on täysi rähinä päällä.

Viimeistään Ilta-Sanomien ja Ylen perjantaina julkaisemat Bäckman-sitaatit kertovat, millaista puppua hän on venäläisille syöttänyt. Tässä yksi lainaus: "Suomessa on virallinen suositus, jonka mukaan venäläisäideiltä pitää ottaa lapset huostaan, koska Venäjällä valtio muka suosittelee lasten lyömistä. Äiti syyllistyy siis rikokseen. Hän on syyllinen, koska hän on venäläinen."

Iltalehden haastattelussa viime torstaina Bäckman väitti, ettei Suomessa voi käydä keskustelua lastensuojelujärjestelmän ongelmista. Tämä on totta siinä mielessä, että salassapitosäädökset estävät ja toisaalta antavat mahdollisuuden viranomaisille olla kertomatta julkisuuteen tapausten yksityiskohtia.

Mitä tulee julkiseen keskusteluun, Bäckmanin väite ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi katastrofiin päättynyt 8-vuotiaan helsinkiläistytön huostaanottotapaus kirvoitti monipuolisen ja kriittisen julkisen keskustelun lastensuojelun tilanteesta Suomessa. Myös huostaanottoihin kytkeytyvä liiketoiminta on ollut esillä mediassa.

Lasten asialla Bäckman ei taida olla. On vaikea kuvitella, miten epäluulon lietsonta kahden valtion välillä edistäisi lasten oikeuksien toteutumista.

Suomi on tähän asti ollut altavastaajana Venäjän viestintäoffensiivissa lapsiasioita koskevissa kiistoissa. Suomalaisministerien ulostulot samoin kuin Moskovan-lähetystön perjantainen tiedotustilaisuus ovat ensimmäinen osoitus siitä, että Venäjän heittämä haaste on otettu vakavasti: ei voi vain seurata sivusta, kun Venäjä yrittää ratkoa lapsikiistoja ihmisten mielissä.

Myönteinen yllätys on se, että viime viikon loppupuolella osassa Venäjän mediaa virisi kiinnostus kuulla suomalaisten näkemys. Vaikka uutisointi ei saavuttanutkaan suuria mittasuhteita (ks. MTV3 Uutisten kirjeenvaihtajan Maarit Roihan juttu venäläismediasta) eikä valtiollista mediaa tiedotustilaisuuksissa näkynyt, vaikuttaa siltä, että Bäckmanin asemaa venäläisten toimittajien silmissä on ensi kertaa kyetty horjuttamaan.

Vasta seuraava kiista kuitenkin näyttää, onko puntari mediapelissä heilahtanut suomalaisten eduksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.