Mainos

Mediapäättäjät: Viihde mahtuu hyvään journalismiin

Viihteen ja vakavan journalismin vastakkainasettelua kritisoitiin Eva-foorumin keskustelussa runsaasti. Yleisradion toimitusjohtaja jopa pahoitteli ykkös- ja kakkoskanavan myöhästymistä tosi-tv:n lähdöstä.

Viihde ja hyvä journalismi mahtuvat samaan pakettiin, totesivat kolme mediapäättäjää Elinkeinoelämän valtuuskunnan Eva-foorumin keskustelussa Helsingissä eilen.

- Viihteen varjolla uutiseen voi panna asiaakin, linjasi keskusteluun osallistunut Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Jungnerin mukaan iltapäivälehtien jutut politiikasta ja poliitikoista ovat hyviä esimerkkejä asiasta: uutisen kärki saattaa olla kevyenpuoleinen, mutta myöhemmin tekstiin saadaan ujutettua kovaa tietoa.

Jungner pahoitteli samassa yhteydessä, että Yle myöhästyi tosi-tv:n lähdöstä. Muualla maailmassa yleisradioyhtiöt lähtivät siihen etunenässä ja reippaalla otteella.

Jungnerin suosikki on ollut eräs brittiläisen BBC:n tosi-tv-ohjelma.

- Siinä paikallinen Kimmo Sasi vaihtaa paikkoja kotirouvan kanssa, ja ohjelmassa seurataan hänen selviytymistään perheenäitinä. Hauskaa katsottavaa. Yleisradion on kuitenkin vaikea lähteä viihteellisiin uutisiin mukaan, Jungner myönsi.

Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhasen ja kulttuuriministeri Tanja Karpelan väitetty yhteinen hotelliyö on jäänyt Yleltä tarkoituksella uutisoimatta.

Eva-foorumin keskustelussa olivat myös mukana Aamulehden päätoimittaja Matti Apunen ja Anna-lehden päätoimittaja Marjaana Toiminen, jotka molemmat arvostelivat voimakkaasti viihteen ja vakavan journalismin asettamista aidan vastakkaisille puolille.

Apusen mielestä päivälehdet joutuvat tosissaan tekemään työtä sen eteen, että ihmisiä aidosti kiinnostava päivän puheenaihe löytyy myös sanomalehdistä eikä pelkästään iltapäivälehdistä. Marjaana Toiminen kyseenalaisti puolestaan valituksen siitä, että media viihteellistyy koko ajan.

- Kyllä esimerkiksi vuosia sitten Hymyssä oli aika kovia juttuja. Ei viihteellisyyttä keksitty 2000-luvulla, vaikka siltä joskus tuntuukin, hän sanoi.

Eva-foorumin keskustelu oli raukeaa ja laupeaa siihen asti, kunnes yleisön joukossa istunut Lenita Airisto ryhtyi tivaamaan myös yleisön joukossa olleilta lukiolaispojilta heidän mediankäyttöään ja ulkomaisten tiedotusvälineiden seuraamista.

- Luetteko Newsweekia, entä Timea, Airisto kysyi osoitellen sormellaan poikia. Reippain heistä meni lopulta mikrofonin eteen ja kertoi, että painettua sanaa tulee luettua päivittäin, mutta nettiäkin kyllä käytetään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.