Median lunnaat?

Viestintäkonsultti Harri Saukkomaa analysoi eilisessä Ylen Pressiklubissa suomalaisen median toimintaa Jemenin sieppausdraaman ratkettua.

Saukkomaa arvioi, että media halusi ulkoministeriöltä "lunnaat" vastineeksi vaitiolostaan sieppauksen aikana. Lunnailla hän tarkoitti tietoja sieppauksen yksityiskohdista.

Epäilemättä tiedonjanoisten medioiden ja toimittajien toiminta - tämä blogi mukaan lukien - saattoi jonkinlaisena lunnaiden kärttämisenä näyttäytyä.

On silti hyvä muistaa, etteivät mediat tietoja itseään varten hanki, vaan yleisölle. Sieppausdraaman ratkaisuun liittyneiden tv- ja nettilähetysten katsojaluvuista sekä netin juttujen latausmääristä voi päätellä, että tapauksesta kävivät kuumana muutkin kuin toimittajat. Sieppaus on poikkeuksellinen tapahtuma, ja tämän sieppauksen poikkeuksellisuutta yleisön silmissä epäilemättä korosti se, että tiedotusvälineet eivät kertoneet siepattujen henkilöllisyyksiä tai taustoja. Tapaukseen kohdistui valtaisa julkinen kiinnostus.

Tähän nähden Kalevoiden ensimmäinen vapautumisen jälkeinen julkilausuma oli epäonnistunut. He olisivat tarvinneet parempia neuvoja, jotta yleisön tiedonjanoa olisi voitu tyydyttää jo tuoreeltaan.

Oli Kalevoilta rohkeaa mutta silti välttämätöntä, että he tulivat julkisuuteen niin pian kuin pystyivät. Yhtä tärkeää oli, että ulkoministeriö myötävaikutti ulostuloon.

Tiedotustilaisuus myös täytti vähimmäistehtävänsä, kun sen avulla oli mahdollista muodostaa kuva Jemeniin lähdön motiiveista ja vankeusoloista. Lunnaat ja vapautumiseen liittyvät yksityiskohdat jäivät edelleen pimentoon, mutta ne eivät tarkkaan ottaen edes ole tietoa, jonka pitäisi olla saatavilla Kalevoilta.

Ehkä eniten julkisuudessa on hämmentänyt ristiriita itävaltalaisen Dominik Neubauerin ja Kalevan pariskunnan kertomusten kesken. Myös sille on löytynyt hyviä selityksiä. Ensinnäkin eri ihmiset voivat kokea samoja asioita eri tavoin. Tähän liittyy, että Kalevat saattoivat tukeutua toisiinsa, kun taas Neubauer oli yksin. Toiseksi Neubauer ja Kalevat olivat viikkotolkulla eri paikoissa, eli heille yksinkertaisesti tapahtui erilaisia asioita.

Mutta suuri ero tarinoihin syntyy myös siitä, miten ne kerrotaan. On niin perin suomalaista kuitata äärimmäisetkin asiat Kaleva-tyyliin: eipä tässä ihmeitä. Saksalaisella kielialueella ei tällaista vähättelyn traditiota ole. Jos on ollut kamalaa, on ollut kamalaa. Ei sitä tarvitse softailla, ei julkisuudessakaan.

Neubauer kertoi News-lehden haastattelussa hyvin konkreettisia asioita vankeusajastaan. Kalevatkin kertoivat, mutta vasta sitten, kun tiedotustilaisuudessa olleet toimittajat äkkäsivät tehdä kysymyksistään kyllin tarkkoja.

Lue myös:

    Uusimmat