Mainos

Median Kanerva-tilinteko jatkuu

Tiedotusvälineet jatkavat tilintekoaan ulkoministeri Ilkka Kanervan tekstiviestikohun uutisoinnista. Mediaa on syytetty Kanervan kaatamisesta. MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä- Anttila torjuu syytökset.

-Medialla on paljon valtaa, mutta tästä sitä ei varmaan voi syyttää. Sanoisin, että ministeri kaatui ihan itse omiin tekemisiinsä, Ylä-Anttila toteaa.

Turun sanomien päätoimittaja Aimo Massinen on syyttänyt Helsingin Sanomia päämäärähakuisesta missiojournalismista. Mediatutkija professori Pekka Isotalus ei allekirjoita Massisen väitteitä.

- On aika vaikea nähdä, että tiedotusvälineillä olisi niin selkeä tavoite kuin esimerkiksi ministerin erottaminen, Isotalus arvioi.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet Ylä-Anttila ja Isotalus selittävät uutisaiheiden viihteellistymistä kiristyneellä uutiskilpailulla.

- Kyllä tämä on ihan tutkimuksissa osoitettu, että mediakilpailu on sen taustalla, että politiikasta kirjoitetaan yhä viihteellisemmin ja yksityiselämästä kerrotaan enemmän, Isotalus kertoo.

Ylä-Anttilan mukaan uutiskilpailu on tullut netissä niin voimakkaaksi, että myös niin sanottu laatulehdistö ja perinteiset isot tiedotusvälineet ovat menneet virran mukana. Ylä-Anttila arvioi, että verkkouutisoinnin nopeus on korostunut Kanerva-uutisoinnissa.

- Verkkouutisoinnissa näyttäytyy ehkä aika karullakin tavalla se minkälaiset asiat ihmisiä kiinnostavat. Koska netissä näkyy mitä uutista klikataan, se myös varmasti ruokkii tietyn tyyppistä sisältöä. Kyllä se vain niin on, että viihdetyyppiset ja rikoksiin liittyvät asiat tuntuvat vetävän verkossa, Ylä-Anttila selittää.

Politiikan amerikkalaistumisesta puhutaan paljon. Isotalus kuitenkin korostaa, että kysymys on yleismaailmallisesta ilmiöstä

- Kaikkialla maailmassa on havaittu samanlaisia piirteitä poliittisessa viestintäkulttuuurissa. Koska ilmiö on kaikkein pisimmällä Yhdysvalloissa, sitä kutsutaan amerikkalaistumiseksi. Sen piirteitä ovat imagon korostuminen, politiikan henkilöityminen ja viihteellistyminen sekä poliitikon yksityiselämän julkiseksi tuleminen, Isotalus kuvailee.

Isotaluksen ja Ylä-Anttilan mukaan Kanerva-kohussa ja sen seurauksissa näkyy selvästi suomalaisen yhteiskunnan ja sen arvojen muutos. Ylä-Anttila kaipaakin median roolin ruotimisen ohella myös suuremman kuvion arvioimista.

- Mielestäni nyt olisi todella tärkeä puhua siitä, mitä tämä asia kertoo yhteiskunnasta ja arvojen muutoksesta ilman että mennään sinne toiseen ääripäähän. Kaksinaismoraalia ja tekopyhyyttä en missään tapauksessa kannata, Ylä-Anttila painottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.