Mainos

Mediamoguli Gusinski vapautettiin

Venäläinen mediamoguli Vladimir Gusinski on vapautettu tutkintavankeudesta. Viranomaiset vapauttivat hänet sen jälkeen, kun hän oli luvannut pysyä Venäjällä niin kauan kun petossyytteitä tutkitaan.

Venäjän oikeusviranomaiset asettivat aiemmin päivällä Gusinskin syytteeseen "valtavasta petoksesta".

Gusinskin tiistaista pidätystä on arvosteltu kärkevästi Venäjällä. Se on nähty Kremlin yrityksenä tukahduttaa vapaa tiedonvälitys maassa. Gusinski omistaa Venäjän ainoan riippumattoman mediayhtiön Media-Mostin, joka on arvostellut mm. Tshetshenian sotaa.

Miljoonien hyöty yksityistämisestä

Syyttäjien mukaan Gusinski hyötyi merkittävästi osakekaupoista, jotka koskivat pietarilaisen televisioaseman yksityistämistä. Gusinskin väitetään ostaneen 70 prosentin osuuden Ruskoje Videosta 5 000 dollarilla eli noin 31 000 markalla. Osakkeiden arvo on noin 10 miljoonaa dollaria eli 62 miljoonaa markkaa. Gusinski on kiistänyt syytteet.

Putin, Vladimir

Saksassa vierailulla oleva Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi , että Gusinskiin tulisi soveltaa lakia, jonka mukaan merkittäviä palveluksia valtiolle tehneet henkilöt voidaan armahtaa. Samalla Putin ilmoitti myös, että hänen mielestään Gusinskia ei olisi pitänyt pidättää. -Mielestäni syyttäjän ei olisi pitänyt ottaa pidätyksen tyyppistä askelta, Putin muotoili.

Laki merkittäviä palveluksia tehneiden henkilöiden armahtamisesta tuli taannoin voimaan sodan päättymisen 55. juhlavuoden kunniaksi. Gusinskille on neuvostoaikana myönnetty "Ihmisten ystävyys" -tunnustus. Teoriassa armahdusta voidaan kuitenkin soveltaa vain henkilöihin, jotka ovat myöntäneet syyllisyytensä.

Juttu leviää myös Suomeen?

Suomessa on kaksi rekisteröityä toiminimeä, jotka ovat lähes yhteneviä Media-Mostin toiminimen Ruskoje Videon kanssa. Nämä yhtiöt ovat Ruskoje Video Agens Finland Oy ja Russkoje Video Finland RVAF Oy Ltd.

Gusinskin pidätykselle hankittiin perusteita myös Suomesta

Uutistoimisto Ria-Novostin patentti- ja rekisterihallitukselta saamien tietojen mukaan toinen yhtiö on perustettu vuonna 1994 ja toinen 1996. Tiedotusvälineiden saamien tietojen mukaan Russkoje Videosta lähetettiin Russkoje Video Finland RVAF Oy Ltd:n tilille heinäkuussa 1997 miljoona dollaria. Tilisiirto ei kuitenkaan onnistunut ja viranomaisten vaatimuksesta rahat palautettiin lähettäjälle. Kummankin suomalaisen yrityksen asiat ovat heikoissa kantimissa ja niillä on ollut useita maksuhäiriömerkintöjä.

Rikosylikomisario Jaakko Sonck Suomen keskusrikospoliisista totesi Ria-Novostille, etteivät Venäjän viranomaiset ole toistaiseksi pyytäneet suomalaisia auttamaan tutkinnassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Ria-Novosti)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.