Mainos

Media kertoo maahanmuuttajista kaksijakoisesti

Väitöstutkimuksen mukaan turvapaikanhakua lähestytään tyypillisesti uhan ja laittomuuden näkökulmasta. Toisaalta etnisistä ravintoloista riemuitaan.

Maahanmuuton käsittely mediassa lähenee joskus jakomielisyyttä, viestinnän tutkija Karina Horsti kärjistää väitöskirjassaan.

Horsti havaitsi väitöstutkimuksessaan, että journalismi käsittelee maahanmuuton teemaa kaksijakoisesti. Turvapaikanhakijoista saatetaan tehdä uutisia kontrollipolitiikkaa tukevasta näkökulmasta, mutta toisaalla samassa mediassa voidaan riemuita vaikkapa etnisistä ravintoloista tai uusista kulttuuritapahtumista.

Horstin mukaan turvapaikanhakua lähestytään länsimaisessa journalismissa tyypillisesti uhan ja laittomuuden näkökulmasta. Suomalaisissakin tiedotusvälineissä turvapaikanhaku nähdään pikemminkin turvallisuus- ja kontrollikysymyksenä kuin ihmisoikeuskysymyksenä. Turvapaikanhaku esitetään usein samassa ongelmavyyhdessä salakuljetuksen, väkivaltaisuuden ja prostituution kanssa, Horsti havainnoi.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Karina Horstin tiedotusopin alaan kuuluva väitöskirja "Vierauden rajat - Monikulttuurisuus ja turvapaikanhakijat journalismissa" tarkastettiin tänään Tampereen yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.