Media julkaisi väärän Facebook-kuvan - opettajatar joutui maanpakoon

Iranin vuoden 2009 presidentinvaalien tulos aiheutti Teheranissa mielenosoituksen, jossa surmansa saaneen nuoren tytön kasvot ja nimi tunnistettiin yhtäkkiä kaikkialla maailmassa.

YouTubessa levisi nopeasti video kadulla elottomana makaavasta Neda Salehi Agha Soltanista, joka joutui Iranin miliisin ampumaksi mielenosoitusten keskellä.

Tytöstä muodostui Iranin vastarinnan symboli, ja hänen kuvansa levisi ympäri maailmaa. Paitsi, että kyseessä oli täysin väärän henkilön kuva.

Kuvan nainen oli Teheranin yliopistossa englannin kirjallisuuden opettajana työskentelevä nainen, jolla oli sama nimi kuin miliisin ampumalla tytöllä: Neda Soltani.

Opettajattaren kuva oli haettu hänen Facebook-sivultaan. Se levisi nopeasti kaikkialle maailmaan.

Media ei korjannut virheellistä tietoa

Neda Soltani yritti oikoa väärinkäsitystä Facebookissa - tuloksetta. Hän kirjoitti lukuisille länsimaisille journalisteille ja bloggaajille, jotka levittivät kuvaa uutisraporteissaan, että kuva oli väärä - hän ei ollut traagisen videon tyttö.

Osa bloggaajista päivitti oikean tiedon sivuilleen. Sen sijaan kansainväliset tiedotusvälineet jatkoivat väärän kuvan levittämistä Solanin pyynnöistä huolimatta.

Kuvasekaannus mullisti opettajattaren maailman täysin. Kolme vuotta tragedian jälkeen yhä maanpaossa oleva Solan on kertonut BBC:lle, millaiset seuraukset sillä on ollut hänen elämäänsä.

Sekä oppositio että hallitus vainosivat

Hyvin pian Solan alkoi saada vihapostia Iranin oppositioaktivisteilta. Hänen syytettiin olevan Iranin islamilaisen tasavallan hyväksi työskentelevä agentti, joka oli kaapannut miliisin ampuman tytön Facebook-tilin.

Sen jälkeen Solanin kimpussa oli Iranin hallitus. Se halusi pestä kätensä kiusallisesta YouTube-videosta ja näki mahdollisuutensa Nedan Solanissa.

Kuvasekaannuksen avulla hallitus saisi nuoren tytön kiusallisen murhavideon vaikuttamaan Iranin oppositioaktivistien ajamalta valheelliselta propagandalta.

Iranin tiedustelupalvelun agentit ottivat Solanin puhutteluun ja painostivat tätä yhteistyöhön. Nainen kieltäytyi agenttien uhkailusta huolimatta. Siitä alkoivat uudet vaikeudet.

Epäiltiin CIA:n agentiksi

Yhtäkkiä Solanin ystävät, poikaystävä ja kollegat lakkasivat pitämästä häneen yhteyttä. Kukaan ei uskaltanut olla tekemisissä henkilön kanssa, jota vainosi Iranin tiedustelupalvelu.

Naista epäiltiin CIA:n agentiksi ja häntä painostettiin allekirjoittamaan tunnustus maanpetturuudesta. Siitä olisi Iranissa seurannut varma kuolemantuomio.

– Kaikki nämä tapahtumat sattuivat 12 päivän sisällä. Vajaan kahden viikon aikana täysin normaalia elämää viettävästä englannin kirjallisuuden opettajasta tuli henkilö, jonka oli paettava kotimaastaan, kertoo Solan.

Ystäviensä avulla hän keräsi kokoon 11 000 euroa ja pääsi maanpakoon. Solan päätyi Saksaan, mistä sai myöhemmin turvapaikan. Perhettään Solan ei ole tavannut kertaakaan pakonsa jälkeen.

Tänään 35-vuotias Solan kertoo olevansa tapahtuneesta katkera ja vihainen erityisesti länsimaisille tiedotusvälineille.

– Tiedotusvälineet jatkoivat kuvani käyttöä uutisoinnissa siitä huolimatta, että he tiesivät etten ole traagisen videon henkilö. He altistivat minut tietoisesti hengenvaaraan, hän sanoo.

Painajaisista ja masennuksesta kärsivä nainen katsoo kuitenkin optimistisesti tulevaisuuteen.

– Olen kaikesta huolimatta päättänyt taistella uuden, hyvän elämän puolesta. Uskon, että ansaitsen sen.

Uutiskanava CNN:n video YouTubessa Teheranin miliisin ampumasta Neda Salehi Agha Soltanista:

Lue myös:

    Uusimmat