Mainos

Media- ja elokuva-ala suosiossa

Elokuvan tai median leivissä työskentely on monen nuoren haave. Muodikas ala vetää nuoria ja pääsy alan oppilaitoksiin on vaikeaa. Vain muutama prosentti viestintää ja elokuvaa opiskelemaan pyrkivistä pääsee alan koulutukseen.

Tv-valvomo

Yhä useamman nuoren unelma on päästä mukaan elämys- ja mediateollisuuden trendikkääseen maailmaan. Monilla on halu yhdistää luovuutta ja teknologiaa, jonka ääreen nykynuoret ovat syntyneet. Alan koulujen pääsykynnys on nykyään jopa korkeampi kuin oikeus- tai lääketieteen opiskelijoilla.
-Ohjaaja on aina seksikäs ammatti, joten pyrkijöitä on sata kertaa enemmän kuin otettavia, arvioi Taideteollisen Korkeakoulun professori Lauri Törhönen.

-Tämän päivän nuoret on vähän niin kuin elämyssurffailijoita eli kurkataan tietyn ikonin taakse että olisiko tuolla elämystä tarjolla, sanoo koulutusjohtaja Markku Uitto Helsingin Ammattikorkeakoulusta.

Oma luovuus kiinnostaa nuoria. Helsingin Ammattikorkeakouluun pääsi viime vuonna opiskelemaan 1700 hakijasta vain 72. Yksi heistä on Hanna Kuosmanen.
-Olen kolmannella vuosikurssilla ja tuotantoon suuntautunut. Tämmöinen toimittajuus-tuottajuus -yhtälö, joka on työelämässä yleinen.
-Varsinkin musiikissa on tapahtunut sitä, että jengi tekee omissa pienissä kotistudioissaan juttuja, jotka sitten nousee jopa listoille asti, kertoo puolestaan opiskelija Teemu Tanskanen.

Suomalaisen elokuvan nousu ja julkisuudessa paistattelevat ohjaajat ovat tehneet myös elokuva-alasta vetävän. Ohjaajalinjalle taideteolliseen oli peräti 180 hakijaa, joista vain kaksi otettiin sisään. Oma pitkä elokuva jää silti monelle haaveeksi.
-Hukkaprosentti on suunnilleen viisikymmentä, se on ollut sitä neljänkymmenen vuoden aikana ja niin se on muuallakin. Taidekoulutus on aina suuri riski. Käsikirjoittaja ja tuottaja ovat ohjaajan ohella ne tulevaisuuden tärkeät ammatit, myös julkisuudessa ja arvostuksen perusteella, sanoo Törhönen.

Uusmedian osaajat ovat halutuimpia työntekijämarkkinoilla. Monet revitään kesken koulun hyvin palkattuihin hommiin. Epävarmaa kuitenkin on, miten kauan nykyinen suosio kestää.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.