Mainos

MDPV:tä löydetty jo 16 vainajasta

Laajalle levinnyt design-huume MDPV saadaan luokiteltua huumeeksi mahdollisesti jo alkukesästä. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi eduskunnan saavan lakimuutoksen käsittelyynsä vielä ennen kesälomille siirtymistä.

Tällä hetkellä erittäin vaaralliseksi luonnehdittua MDPV:tä on löytynyt 16 vainajasta, joista kymmenen on kuollut tämän vuoden puolella. Kahden vainajan kohdalla MDPV on vahvistunut tärkeimmäksi löydökseksi.

- Hyvin tyypillisesti vainajassa on kuitenkin muitakin huumeita, joten kuolinsyyksi on vaikea listata pelkästään MDPV:tä. Puhtaita MDPV-kuolemia meillä ei vielä ole, sanoo professori Erkki Vuori Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta.

MDPV:n tiedetään vaikuttavan samalla tavalla kuin amfetamiini, vaikka sitä käytetään pienempinä annoksina. Yliannostuksen riski on merkittävä, sillä MDPV:tä on kaupattu katukaupassa amfetamiinina.

Aakkoset yleistyy koko ajan

Poliisi on toivonut lakimuutosta jo pitkään.

- MDPV on tällä hetkellä erittäin merkittävä ongelma, sitä tulee joka suunnasta vastaan. Tahti on kiihtynyt kevättä kohti, sanoo rikoskomisario Jarmo Keskitalo Helsingin poliisista.

Kun aine on luokitellaan huumeeksi, poliisin on mahdollista käyttää niiden tutkinnassa pakkokeinoja. Myös huumeiden myynnistä ja käytöstä annettavat rangaistukset ovat toista luokkaa.

- On poliisin kannalta erittäin hyvä asia, että pystymme puuttumaan tehokkaammin ja saamme asiaan kuuluvia työkaluja. Toiminta tehostuu ja muuttuu mielekkäämmäksi.

Tällä hetkellä aakkosiksi kutsuttu MDPV on luokiteltu ainoastaan lääkeaineeksi.

"Askel oikeaan suuntaan"

Laajempaa lakiuudistusta sosiaali- ja terveysministeriö lupaa eduskunnan käsittelyyn ensi syksynä. Tarkoitus olisi saada Suomeen kansallinen huumeluokitusjärjestelmä, jotta design-huumeiden ongelmaan voitaisiin puuttua kokonaisuudessaan.

Poliisin mukaan on mahdollista, että design-huumeiden kysyntä tyrehtyy lakimuutoksen myötä ainakin hieman.

- Varmuudella tulee uusia, erityyppisiä aineita. Mutta riippuu, kuinka hyvä laki saadaan aikaiseksi ja millaisia porsaanreikiä siihen jää. Aika näyttää, mutta tämä on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan, rikoskomisario Keskitalo toteaa.

Katso Päivi Taljan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.