Mainos

MDPV:lle huumeluokitus jo alkukesästä

Muotihuume MDPV luokitellaan virallisesti huumeeksi todennäköisesti jo alkukesästä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lakimuutosta käsitellään eduskunnassa jo kevätkauden aikana, jo ennen syksylle suunniteltua huumelain kokonaisuudistusta.

Useat kansanedustajat ovat olleet huolissaan siitä, että toistaiseksi vain lääkeaineeksi luokitellun MDPV:n käyttö lisääntyy voimakkaasti tulevan kesän aikana. Erittäin vaaralliseksi luonnehdittu huume on levinnyt viime talven aikana myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Aine on sekä ulkonäöltään että vaikutuksiltaan amfetamiinin kaltaista. Sen käyttöannos on kuitenkin amfetamiinia huomattavasti pienempi. Ensimmäiset yliannostuksista johtuneet huumekuolemat raportoitiin keväällä.

Aineen myynnistä seuraa usein vain sakkoja tai ehdotonta vankeutta. Poliisi ei myöskään voi käyttää pakkokeinoja MDPV:n jakeluketjujen selvittämiseen.

Design-huumeiden porsaanreikä paikataan

Myös muut design-huumeet voidaan kieltää tulevaisuudessa aiempaa nopeammin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan nopeamman käsittelyn mahdollistava huumausainelain muutos on valmisteilla. Se toisi nopean tavan tuoda design-huumeet kansallisen lainsäädännön piiriin. Lakiesitys on tarkoitus antaa syksyllä.

Nykyisin luokittelu tapahtuu kansainvälisten sopimusten mukaan joko YK:n tai EU:n valmistelussa. Luokittelu kestää pitkään: ensimmäiset havainnot MDPV:stä tehtiin jo vuonna 2008, mutta ainet ei ole vieläkään EU:n alueella laiton Ruotsia ja Tanskaa lukuunottamatta.

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia kemiallisia aineita, jotka vastaavat vaikutuksiltaan ja terveysriskeiltään huumausaineita. Jos vaarallista ainetta ei ole luokiteltu kansainvälisessä yhteistyössä huumausaineeksi, monet huumaavat ja terveydelle vaaralliset aineet luokitellaan Suomessa luvattomiksi lääkeaineiksi. Näin lääkelaki ei määrittele niiden hallussapitoa ja käyttöä kielletyksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.