Mainos

MDPV leviää nopeasti Suomessa - ministeriö pohtii lakimuutosta

Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii lakimuutosta designhuumeiden leviämisen hillitsemiseksi.

Etenkin Aakkosiksi kutsuttu MDPV on leviämässä pääkaupunkiseudulta myös muualle Suomeen. Vaikka aine toimii samalla tavalla kuin laittomat huumeet, MDPV on toistaiseksi vain lääkkeeksi luokiteltu aine. Sen maahantuonnista seuraa lähinnä sakkoja.

Kun ainetta ei luokitella huumausaineeksi, myynnin riskit pienenevät. Rahallisesti bisnes on poliisin mukaan samaa jo luokkaa kuin muidenkin huumeiden kauppa.

- Voin sanoa, että näitä juttuja on ollut viimeisen vuoden aikana satoja. Eli lähes päivittäin olemme törmänneet tähän ongelmaan, kertoo rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin huumepoliisista.

Sosiaali- ja terveysministeriö aikookin nostaa designhuumeiden ongelman nyt keväällä uudelleen työryhmän käsittelyyn. Lakiesityksen huumeiden kansallisesta luokituksesta odotetaan olevan eduskunnassa viimeistään syksyllä.

- Aiemmin meillä ei ole ollut riittävää painetta lain tekemiseen. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että semmoinen pitäisi tehdä - ja hyvin vilkkaasti, arvioi sosiaalineuvos Tapani Sarvanti sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Aakkoset leviää nopeasti

MDPV on tyypillinen designhuume eli laboratoriossa kehitetty päihde. Oikeuslääkärin arvion mukaan aineella on ollut osuutta jo huumekuolemiin, kertoi Helsingin Sanomat tänään.

Aineen käyttö on lisääntynyt voimakkaasti etenkin pääkaupunkiseudulla viimeisen vuoden aikana. Poliisin mukaan takavarikkoja on tehty pääkaupunkiseudun lisäksi jo muissakin suurissa kaupungeissa.

MDPV on sekä ulkonäöltään että vaikutuksiltaan kokaiinin tai amfetamiinin kaltaista. Seksihuumeeksikin väitetyn aineen piristävä vaikutus kestää muutaman tunnin. Käyttäjien mukaan laskussa aineen käytöstä seuraa pelkotiloja, harhaisuutta, päänsärkyä ja myöhemmin riippuvuus. Pitkäkestoisesta käytöstä ei juuri ole tutkittua tietoa.

- Käyttäjät ovat raportoineet, että aine on hyvin voimakasta. Se on aiheuttanut jopa väkivaltaista käytöstä, rikoskomisario Jari Pynnönen kertoo.

Laki laahaa perässä

Ainetta havaittiin ensimmäistä kertaa Suomessa joulukuussa 2008. Viime keväänä MDPV:lle saatiin lääkeluokitus. Varsinainen lääkeaine MDPV ei kuitenkaan ole.

- Aineita valvotaan lääkelain avulla. Jos henkilöllä ei ole maahantuontilupaa aineisiin, ne voidaan ottaa heiltä pois. Tietysti seuraamukset eivät ole samaa luokkaa kuin huumausainelaissa, sosiaalineuvos Sarvanti myöntää

Suomi oli aikanaan ensimmäinen maa, joka ilmoitti aineista EU:n nopean reagoinnin järjestelmään. Sen jälkeen myös muutamat muut maat, kuten Ruotsi ja Britannia, ovat informoineet unionia aiheesta. Mutta koska ilmoituksia on tullut niin harvasta maasta, aineen vaarallisuutta ei ole vielä alettu arvioida EU:ssa.

Ruotsissa aineen yleistymiseen reagoitiin nopeasti, ja siellä aine saatiin luokiteltua virallisesti huumeeksi helmikuun alusta.

Lähes kaikki aineen kanssa tekemisissä olevat viranomaiset tuntuvat olevan Suomessa yhtä mieltä siitä, että myös meillä olisi korkea aika saada kansallinen huumausaineluokitusjärjestelmä.

- Luokittelu on erittäin hidas prosessi, kun asia menee kansainvälisten säännösten kautta. Se kestää tällaisissa tapauksissa liian kauan. Poliisin puolelta toivotaan, että prosessia saataisiin jotenkin nopeutettua, Pynnönen arvioi.

Lue myös:

Katso Päivi Taljan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.