Mainos

McCainilla taistelulentäjän taktiikka

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas, John McCain, toimi Vietnamin sodassa taistelulentäjänä. Mielipidetiedusteluissa johtoon siirtynyt McCain onkin hyödyntänyt viime viikkoina taistelulentäjien taktiikkaa: Tarkkaile, Tähtää, Päätä, Toimi. Taktiikka on entisen taistelulentäjän ja sotastrategin, John Boydin, luoma. Englanniksi puhutaan OODA-taktiikasta (Observe, Orient, Decide, Act) ja siitä kirjoittaa realclearpolitics- sivustolla konservatiivinen kolumnisti Michael Barone.

OODA-taktiikan tavoite on toimia vastustajaa nopeammin ja päästä sisälle vastustajan päätöksentekoprosessiin. Politiikassa se tarkoittaa aktiivista toimimista niin, että vastaehdokas joutuu puolustuskannalle ja hänen vastauksensa hyökkäyksiin vahvistavat niitä näkökohtia, joita halutaankin vahvistaa. Esimerkiksi käyköön McCainin päätös valita varapresidenttiehdokkaakseen yllätysnimi ja nainen, Sarah Palin. McCainin vastaehdokkaan, Barack Obaman, edustaja myönsi, että Palinin valinta oli demokraateille täysi yllätys. Obaman joukot eivät siis olleet hereillä - he eivät tarkkailleet.

Seuraavaksi epäonnistui demokraattien tähtäys. Palinin puheet ja esiintymiset ovat vahvistaneet McCainiin liitettyjä myönteisiä teemoja: Palin on rohkea ja ennakkoluuloton johtaja, joka uskaltaa vastustaa epäsuositun oman puolueensa jäseniä ja tukee uusien öljyesiintymien etsimistä ja hyödyntämistä. Tämä vaaliteema on keskeinen. Polttoaineiden hinnannnousun hillitsemiseksi amerikkalaista öljyntuotantoa tarvittaisiin lisää, mutta ympäristölle lisäporaukset ja öljyn kuluttaminen olisivat haitallisia. Obaman kampanja ei kuitenkaan tarttunut Palinin puheisiin ja asiakysymyksiin. Se vain toisteli uskovansa että Palinin valinta ei käännä Hillary Clintonia esivaaleissa tukeneita naisäänestäjiä republikaanien kannattajiksi.

Kun tämän jälkeen Obama ja häneen myönteisesti suhtautuvat tiedotusvälineet päättivät toimia, he toimivat väärien oletusten pohjalta. Paliniin suunnatut hyökkäykset kääntyivätkin suuren yleisön silmissä Obamaa vastaan: Onko Palin kokematon? - No, onko Obama johtanut koskaan yritystä tai organisaatiota? Laiminlyökö Palin perhettään? - No, kuinka usein ahkerasti kampanjoiva Obama on ollut viime aikoina antamassa hyvänyönsuukkoja tyttärilleen?

Baronen yhteenveto on se, että hyökkäykset Palinia vastaan ovat epäonnistuneet ja Obaman kampanja on tuhlannut aikaansa ja energiaansa. Jopa demokraatit ovat joutuneet myöntämään, että McCain on saanut syöttövuoron: Hän hyökkää ja Obama puolustaa. Jos tämä taistelulentäjän OODA-taktiikka toimii loppuun asti, on lopputulos Boydin mukaan yksinkertainen: "Taktiikka on onnistuessaan tuhoava, sekasortoa luova voima, joka on käytännössä pysäyttämätön ja hajottaa vastustajan. Uskomattominta on se, että häviävä osapuoli harvoin edes ymmärtää mitä tapahtui".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.