Mäyräkoirista kiertoon pullot - pakkaukset täyttävät puistot

Suomalaiset kierrättävät juomapullonsa ja -pakkauksensa ahkerasti.

Kierrätysprosentti muovipulloissa on maailman huippuluokkaa, 89 prosenttia. Alumiinitölkeissä Suomi on kolmantena 92 prosentilla Saksan ja Belgian jälkeen.

Lasipullot palaavat kierrätykseen lähes sataprosenttisesti.

Puistoroskikset suunniteltu karkkipapereille

Siinä missä pullot ja tölkit palaavat kierrätykseen esimerkillisesti, on pakkausjätteen kierrätys järjestetty välttävästi.

Projektipäällikkö Elina Nummi Helsingin kaupungin rakennusvirastosta toivoo festareille ja suuremmille tapahtumille paikalle tuotavia suurempia roskakoreja, joihin pahvipakkaukset mahtuisivat helposti.

- Nämä kuuluisat mäyräkoirien kuoret täyttävät puistoroskikset nopeasti, jotka on tehty karkkipapereita ja pieniä roskia varten. Puistojen jätekapasiteetit eivät riitä aaltopahvipakkauksille ja pizzapakkauksille, Nummi tuskailee.

"Mäyräkoirien hihna tiukemmalle"

Myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) on tietoinen pakkausjäteongelmasta.

- Uudessa jätelainsäädännössä tuottajavastuu tulee myös pakkausjätteen tuottajalle. Pyrimme löytämään ratkaisut, jotka erilaisten pakkausratkaisujen osalta tuovat keräysjärjestelmää yhä useampien kansalaisten ulottuville.

Kierrätyspisteverkostoa on Lehtomäen mukaan tihennettävä, mutta se ei yksin ratkaise ongelmaa.

- Tuottajayhteisön pitää tarkistaa tarvitseeko se mäyräkoira ympärilleen aivan noin ison hihnan kuin sillä tällä hetkellä on, ympäristöministeri viittaa suosittuun pahvipakkaukseen.

Pitkät perinteet

Kierrätys on Suomessa tehty aika helpoksi, toteaa toimitusjohtaja Pasi Nurminen, Suomen Palautuspakkaus Oy:stä

- Suomalaisilla on myös pitkät perinteet pullojen kierrätyksessä. Meillä on 1800-luvulta alkaen käytetty jonkinlaista panttijärjestelmää.

Noin puolet suomalaisista palauttaisi pakkaukset ilman panttiakin, Nurminen kertoo.

- Näin suuriin palautusasteisiin (kuten pulloissa ja tölkeissä) pääseminen edellyttää mielestämme kuitenkin pantillisuutta.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Lue myös:

    Uusimmat