May piti tunteikkaan Brexit-puheen EU-eroa suurella enemmistöllä kannattaneessa teollisuuskaupungissa – "Kun kansalta kysytään jotain, on sillä oltava merkitystä"

Britannian pääministeri Theresa May piti viimeisen puheensa ennen parlamentin brexit-äänestystä 21:41
May piti tänään viimeisen puheensa ennen parlamentin huomista brexit-äänestystä.

Pääministeri Theresa Mayn piti tänään tunteikkaan puheensa ennen parlamentin huomista brexit-äänestystä. May sanoo, että jos brexit-sopua ei nyt hyväksytä, EU-ero ei luultavasti tapahdu ollenkaan. Sen sijaan Britannian demokratialla tapahtuisi ”katastrofaalista vahinkoa”.

May piti puheensa teollisuustyöläisille toistaiseksi nimeämättömässä tehtaassa Stoke-on-Trentin kaupungissa, jossa lähes 70 prosenttia äänestäjistä kannatti brexitiä kesän 2016 kansanäänestyksessä.

– Kun kansalta kysytään jotakin, on kansan antamalla vastauksella oltava syvällinen merkitys, May sanoo puheessaan.

Mayn mukaan, jos breixit-sopu huomenna kaatuu parlamentissa, koko brexit mahdollisesti peruuntuu ja Britannia jää Euroopan Unionin jäseneksi.

– Kuten olemme viime viikkoina nähneet, parlamentissa on joitakin, jotka haluavat käyttää kaikki keinot brexitin lykkäämiseksi tai jopa peruuttamiseksi kokonaan.

"Sen mitä kansa päättää, on toteuduttava"

Mayn mukaan luottamus politiikkaan tulee kärsimään ”katastrofaalista vahinkoa”, jos brexit nyt peruuntuisi.

– Pyydän alahuoneen jäseniä harkitsemaan sitä, mitä seurauksia heidän teoillaan on maamme demokratian kannalta.

May mukaan kaikki osapuolet olivat vuoden 2016 kansanäänestyksen yhteydessä samaa mieltä siitä, että äänestyksen tulosta on kunnioitettava.

– Kaikki olivat yhtä mieltä tästä:  Sen, mitä Britannian kansa päättää, on poliitikkojen toteutettava.

Oma puolue kaatanee sovun – koko maa saattaa hajota

May yritti vielä tänään tunteikkaalla puheellaan saada brexit-sopua vastustavan parlamentin päät kääntymään. May käytti tänään viimeisen äänestystä edeltävän päivän saadakseen parlamentin enemmistön neuvottelemansa brexit-sopimuksen taakse.

Enemmistön toteutuminen näyttää edelleen epätodennäköiseltä. Mayn mukaan jotkut poliitikot tulevat nyt tekemään kaikkensa, jotta brexitiä saataisiin lykättyä tai se peruuntuisi jopa kokonaan.

Sata Mayn oman konservatiivipuolueen kansanedustajaa, sekä kaikki kymmenen hallitusta tähän asti tukeneen pohjoisirlantilaisen demokraattisen unionistipuolueen kansanedustajaa aikovat äänestää huomenna brexit-sopua vastaan. Tämä kaataisi sopimuksen läpimenon.

Oppostion työväenpuolueen 256 kansanedustajan odotetaan joka tapauksessa äänestävän Mayn brexit-sopimusta vastaan. Samoin tekevät 35 Skotlannnin kansallispuolueen edustajaa. Puolue on uhannut irrottaaa Skotlannin muusta Britannista, jos Brexit toteutuu.

Brexitin on tämänhetkisen tiedon mukaan määrä toteutua 29.3. joko nyt äänestettävän sopimuksen mukaan tai sitten ilman sopimusta.

Lähteet: Sky News, BBC

Lue myös:

    Uusimmat