Mausteinen mallas-siemenleipä 18.12.2000

Toimittaja Kaarina Roininen

6 dl piimää
50 g hiivaa
2 1/1 tl suolaa
1 1/2 dl siirappia
2 dl mämmi-leipämaltaita tai sihtiruisjauhoja
2 rkl fenkolia tai anista
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavan siemeniä
11-12 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl öljyä

Voiteluun:


2 rkl vettä
2 rkl siirappia

Pinnalle:


pellavan siemeniä

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
2. Lisää suola, siirappi, maltaat, rouhittu fenkoli ja siemenet.
3. Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvauheessa öljy.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa hyvin peitettynä noin puoli tuntia.
5. Jaa taikina kahteen osaan. (Ota taikinasta pieni pala koristelettiä varten.) Leivo toisesta taikinasta pitkänomainen leipä ja pane se voideltuun suurehkoon pitkänomaiseen vuokaan kohoamaan.
6. Tee koristeletti leivän pinnalle. Paina kämmensyrjällä vuoassa olevaan taikinaan syvennys ja nosta letti siihen.
7. Leivo toisesta osasta taikinaa pyöreä leipä tai tee taikinasta suuri solmuleipä; leivo taikinasta 50-60 cm:n pituinen tanko ja kiepauta se solmuksi.
8. Pane leipä kohoamaan leivinpaperin päälle pellin toiseen päähän, näin vuokaleipä mahtuu paistumaan samanaikaisesti pellin toisessa päässä.
9. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa peitettyinä.
10. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja ripottele halutessasi pinnalle pellavan siemeniä.
11. Paista leipiä 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat