Mauri Kunnas vitsailee: Piitlesin tekeminen lähti omahyväisestä ajatuksesta

Tänään nähdään Kirjapiirin viimeinen jakso! Erkki Tuomioja kohtaa rakastetun lastenkirjailija Mauri Kunnaksen, jonka rokkaava uusi sarjakuva Piitles kertoo Beatlesin uran alkutahdeista. Paula Noronen saa terveiset Kutturasta, kun vieraana on kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen samannimisellä teoksellaan.

Kirjapiirin 16. ja viimeisen jakson päättää sarjakuvapiirtäjä ja lastenkirjailija Mauri Kunnaksen vierailu. Kunnas tunnetaan parhaiten suosituista Koiramäki ja Herra Hakkarainen -lastenkirjasarjoistaan. Uusin teos, Piitles, on suunnattu aikuisemmalle lukijakunnalle, vannoutuneille Beatles-faneille.

– Silloin kun aloin tehdä Piitlesiä, olin ehkä pikkasen leipääntynyt tähän lastenkirjahommaan. Olen 33 vuotta tehnyt lastenkirjoja. Olen toki tehnyt väliin jonkun sarjakuvankin. Nyt oli sellainen olo, että nyt lopultakin teen tämän, Kunnas kertoo.

Viehätys Piitlesin tekemiseen lähti Kunnaksen taustasta pilapiirtäjänä.

– Olen tottunut piirtämään karikatyyrejä. Olen joskus piirtänyt Jake Nymanille kirjan kannen, Kovan päivän ilta, mihin Jake pyysi, että tekisin Mick Jaggerin, Bob Dylanin ja jotain näitä. Tein sen, ja siitä tuli mielestäni helkkarin hieno. Ajattelin, että sääli kun se menee vain yhteen paikkaan. Eli tämmöinen omahyväinen juttu, Kunnas nauraa.

Paula Norosen vieraana on Terveiset Kutturasta -teoksen kirjoittanut Mikko-Pekka Heikkinen.

– Kirjassa on kysymys sellaisesta tilanteesta, että Pohjois-Suomi – siis Lappi ja Kainuu – kyllästyvät Helsingin hirmuvaltaan; vuosikymmeniä, vuosisatoja kestäneeseen pohjoisten alueitten kurjistamiseen, aluepoliittiseen vääryyteen, mitä tässä maassa on tehty. Lappi ja Kainuu julistautuvat itsenäisiksi, ja samaan syssyyn alkaa sisällissota Helsinkiä vastaan. Suomi jakautuu kahtia, pohjoiseen ja etelään, sitten soditaan. Pohjoinen haluaa itsenäistyä, Heikkinen kuvailee kirjansa tapahtumia.

Viimeinen KIRJAPIIRI-jakso nähdään AVAlla tiistaina 11. joulukuuta klo 19.30. Uusinta lauantaina klo 16.30.


Teksti ja kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja