Mattilalle syyte vakoilusta

Ulkoministeriön virkamies, ulkoasiainsihteeri Olli Mattila saa syytteen vakoilusta. Syyttämispäätös runsaasti julkisuutta saaneessa vakoilutapauksessa julkistettiin tänään.

Ulkoministeriön virkamies, ulkoasiainsihteeri Olli Mattila saa syytteen vakoilusta. Syyttämispäätös runsaasti julkisuutta saaneessa vakoilutapauksessa julkistettiin keskiviikkona. Päätöksen syytteen nostamisesta teki valtakunnansyyttäjänvirastossa valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski. Mattilan epäillään luovuttaneen Venäjälle luottamuksellisia tietoja, jotka koskevat mm. Euroopan unionia. Valtionsyyttäjän mukaan esitutkinnassa on tullut esiin asioita, joiden takia on todennäköisiä syitä epäillä, että luovutetut tiedot voivat vieraan valtion tietoon joutuessaan vahingoittaa erityisesti Suomen ulkomaansuhteita.

-Syyteharkinta oli sikäli hankala, että laki muuttui vuonna 1995. Uuden lain tätä pykälää ei ole sovellettu aiemmin. Edellinen vastaava tapaus oli meillä esillä 80-luvun puolivälissä, Jarmo Rautakoski muistutti keskiviikkona. Rautakoski toisaalta arvioi, että Mattilan syytteeseen johtaneita tietoja ei voi luovuttaa ulkovaltojen edustajalle vahingossa.

-Mattilan asemassa oleva henkilö ymmärtää mielestäni varsin hyvin, mikä tieto on sopimatonta (luovutettavaksi). Olisikin varsin erikoista, jos ulkoministeriön virkamies ei tätä tietäisi. Mattila on luovuttanut väärää tietoa väärässä paikassa, valtionsyyttäjä arvioi. Syytettyä edustava asianajaja Zacharias Sundström totesi keskiviikkona, että Mattila on jo aiemmin kiistänyt syyllistyneensä vakoiluun. Mattila itse ei kommentoinut syytettä keskiviikkona.

Rahapalkkiosta ei näyttöä

Mattilaa syytetään muutaman kymmenen asiakirjan luovuttamisesta Venäjän edustajille. Rikoksen epäillään tapahtuneen noin vuoden mittaisena ajanjaksona kevääseen 1998 asti. Mattilan arvioidaan luovuttaneen asiakirjat venäläisille noin kymmenen tapaamisen yhteydessä henkilökohtaisesti. -Kyse on pääsääntöisesti EU:ta koskevista kauppapoliittisista asiakirjoista, Rautakoski täsmentää. Hänen mukaansa ei ole näyttöä siitä, että Mattila olisi saanut luovuttamistaan tiedoista rahakorvausta. UM:n mukaan asiaan sekaantuneet kaksi Venäjän suurlähetystön virkamiestä eivät ole enää Suomessa. Syytettä Mattilalle ennakoi jo se, että toinen venäläisistä poistui kesällä maasta valtiosihteeri Jukka Valtasaaren kehotuksesta. Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala on pitänyt Mattilan tapausta erittäin vakavana, koska tietoja on pyritty hankkimaan suoraan ulkoasiainhallinnosta.
-Kysymys on siitä, että vieraan valtion tietoon on saatettu sellaisia tietoja, jotka saattavat vahingoittaa Suomen ulkomaansuhteita ja maamme kansainvälistä asemaa, Nevala on arvioinut.

Pidätettynä virantoimituksesta

Valtionsyyttäjä Rautakoski muistutti keskiviikkona, että vakoilusyyte voidaan nostaa, vaikka ulkovalloille luovutetut tiedot eivät olisikaan salaisia. Luovutettujen tietojen ei myöskään tarvitse välttämättä vaarantaa Suomen suhteita ulkomaihin. Syyte voidaan nostaa jo sillä perusteella, että luovutetut tiedot voivat vaarantaa ulkomaansuhteet. Epäilyt Mattilan vakoilusta Venäjän hyväksi tulivat julkisuuteen syyskuussa. Ulkoministeriö pidätti syyskuun lopulla Mattilan virantoimituksesta. Koska vastaaja on virantoimituksesta pidätettynä, on jutun pääkäsittely hovioikeudessa pidettävä pääsääntöisesti kahden viikon kuluessa rikosasian vireillepanosta. Tuomioistuin voi kuitenkin määrätä pääkäsittelyn määräajan pidemmäksi kuin kaksi viikkoa.

-Epäilen, että tässä tapauksessa käsittelyn alkuun kuluu enemmän kuin kaksi viikkoa, valtionsyyttäjä Rautakoski totesi keskiviikkona. Valmistelu voi viedä aikaa, koska juttuun on kertynyt tähän mennessä aineistoa pari mapillista. Vakoiluun liittyvät oikeusjutut on tähän asti käsitelty Suomen oikeusistuimissa suljetuin ovin. Vakoilusta on laissa säädetty minimirangaistukseksi 1 vuosi ja maksimirangaistukseksi 10 vuotta vankeutta.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat