Mainos

Mattilalle erävoitto EU-tuomioistuimessa

Suomessa vakoilusta tuomittu Olli Mattila otti tänään EY-tuomioistuimessa erävoiton asiakirjajulkisuuskiistassa, jota hän on käynyt EU:n komissiota ja neuvostoa vastaan. Mattilan asiakirjavaatimuksen käsittelyssä tehdyn virheen takia kysymys asiakirjojen julkisuudesta joudutaan harkitsemaan uudestaan.

Luxemburgissa sijaitseva EY-tuomioistuin kumosi kiistassa annetut aiemmat päätökset, joilla Mattilalta on evätty oikeus tutustua tiettyihin unionin ulkosuhteita koskeneisiin komission ja neuvoston asiakirjoihin. Kyseessä ovat tiettävästi ainakin osin samat asiakirjat, joiden luovuttamisesta venäläisille ulkoministeriön entinen virkamies Mattila tuomittiin ehdolliseen vankeuteen Suomessa. Hän sai Suomessa kesällä 2000 vankeustuomion korkeimmassa oikeudessa muun muassa vakoilusta.

Hakemalla asiakirjoja EY-oikeuden kautta Mattila on koittanut osoittaa, että hänen luovuttamansa asiakirjat olivat alun perinkin julkisia. EY-tuomioistuin ei ota tämän päiväisessä päätöksessään kantaa asiakirjojen julkisuusasteeseen, eikä päätös vielä tarkoita, että asiakirjoista tulisi nyt julkisia.

Tulkinnasta olivat yhtä mieltä ulkoministeriön oikeudellisen osaston ja oikeusministeriön asiantuntijat sekä EU:n komission päätiedottaja. Käytännössä kysymys asiakirjojen julkisuudesta palautuu nyt EU:n komissiolle ja neuvostolle.

Aiemmissa päätöksissä oikeudellinen virhe

Mattila pyysi maaliskuussa 1999 EU:n komissiota ja neuvostoa luovuttamaan hänelle unionin ulkosuhteisiin liittyviä asiakirjoja. Hän pyysi kaikkiaan 11:tä asiakirjaa, jotka koskivat pääasiassa EU:n suhteita Venäjään ja Ukrainaan. Asiakirjojen joukossa oli muun muassa EU-Venäjä-yhteistyökomitean kokouksen esityslista, taustaselvitys EU/Yhdysvallat sekä EU/Venäjän federaatio -yhteistyöneuvoston esityslista.

Komissio ja neuvosto hylkäsivät pyynnöt 10 asiakirjan luovutuksesta vedoten julkisen edun suojeluun unionin ulkosuhteissa. Komissio perusteli päätöstä myös mm. tarpeella suojata unionin ja kolmansien maiden keskustelujen luottamuksellisuutta. Lisäksi neuvosto totesi, että tiettyjen asiakirjojen luovutus saattaisi vahingoittaa EU:n asemaa neuvotteluissa.

Mattila valitti päätöksistä. Asia eteni ensimmäisen oikeusasteen kauttatämän päiväiseen päätökseen, jossa EY-tuomioistuin toteaa, että komissio ja neuvosto eivät edes tutkineet, olisivatko asiakirjat olleet osin julkistettavissa. EY-tuomioistuimen mukaan aiemmissa päätöksissä on siten oikeudellinen virhe. Mattilan olisi pitänyt saada perustelut hänelle epäedulliselle ratkaisulle komissiolta ja neuvostolta tuoreeltaan eikä vasta yhteisön tuomioistuimissa.

Korkein oikeus antoi tuomion vakoilusta

Suomen korkein oikeus tuomitsi ulkoasiainsihteeri Olli Mattilan kesäkuussa 2000 yhden vuoden kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen vakoilusta, turvallisuussalaisuuden paljastamisesta, virkasalaisuuden rikkomisesta ja asiakirjan luvattomasta paljastamisesta. Lisäksi Mattila tuomittiin viraltapantavaksi ja menettämään sotilasarvonsa. Hän kiisti syytteet.

Tuomiossa oli kyse ulkomaankauppaa ja ulkomaansuhteita käsittelevistä asiakirjoista, jotka Mattila luovutti Venäjän tiedustelupalveluun kuuluneelle henkilölle vuosina 1997 ja 1998. Osa asiakirjoista oli laadittu EU:ssa, osa Suomen ulkoministeriössä. Asiakirjojen tiedot koskivat mm. tulevissa kokouksissa käsiteltäviä EU:n neuvottelutavoitteita- ja taktiikkaa koskevia salassa pidettäviä tietoja ja asioiden valmisteluun liittyviä muistioita.

Korkein oikeus sovelsi jutussa ensimmäisen kerran syyskuusta 1995 voimassa olleita maanpetosrikossäännöksiä. KKO totesi ratkaisussaan, että vakoilusta tuomitsemisen edellytyksenä on, että luovutetun tiedon tuleminen vieraan valtion tietoon on voinut aiheuttaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle. Neljä asiakirjaa ja yksi suullisesti annettu tieto täyttivät nämä edellytykset.

Vakoilun tunnusmerkistö ei täyttynyt pelkästään siitä, että Mattilan menettelystä on voinut aiheutua vahinkoa Suomen maineelle, uskottavuudelle tai toimintaedellytyksille EU:ssa. Vahinko ei johtunut asiakirjojen sisällöstä vaan siitä, että Suomen ulkoministeriön virkamies luovutti ulkopuoliselle salassa pidettäviä asiakirjoja.

Tuomio ja oikeudenkäyntiaineisto tuomittiin salassa pidettäviksi 30 vuoden ajaksi. Valtiotieteen maisteri Olli Mattila on Urho Kekkosen ajan tunnetun poliitikon ja ministerin Olavi J. Mattilan poika.

Mattilan asianajaja Zacharias Sundströmin mukaan Mattila päättänee ensi maanantaina, hakeeko hän korkeimmalta oikeudelta vakoilutuomionsa purkua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.