Mainos

Mattila kiistää asiakirjojen luovutuksen

Olli Mattila kiistää luovuttaneensa yhtäkään asiakirjaa, jotka mainittiin hänen vakoilujuttunsa syytteessä. Kyse on muutamasta kymmenestä asiakirjasta, jotka suojelupoliisi oli kerännyt hänen työhuoneestaan.

Olli Mattila

Korkein oikeus tuomitsi Mattilan yhden vuoden kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen vakoilusta ym. viime maanantaina. Mattila kritisoi esitutkintapöytäkirjoja sekavuudesta ja ristiriitaisuudesta ja pitää niiden painoarvoa lähes nollana. Mattilan mielestä Supon tarkkailumateriaali ja todistajainlausunnot oikeudessa osoittavat tämän. Mattilan mielestä oikeudessa ei tuotu hänen pyynnöstään huolimatta esille mitään konkreettista näyttöä asiakirjojen luovuttamisesta.
-Oikeuden istunnossa kiistin jyrkästi esitutkinnan aikana antamani tunnustukseksi tulkittujen lausuntojen paikkaansa pitävyyden asiakirjojen luovuttamisesta, Mattila toteaa STT:lle lähettämässään tiedonannossa.

Mattila toteaa syytteessä tarkoitetuista asiakirjoista, että lähes kaikki olivat KKO:n mielestä luonteeltaan rutiininomaisia, ei-salaisia, eivätkä voineet täten aiheuttaa vaaraa Suomen turvallisuudelle. Mattila aikoo palata myöhemmin Supon kuulusteluihin ja jutun esitutkintamateriaaliin, koska katsoo sen velvollisuudekseen Suomen kansalaisena.

Mattila sai tuomion vakoilusta, turvallisuussalaisuuden paljastamisesta, virkasalaisuuden rikkomisesta ja asiakirjan luvattomasta paljastamisesta. Tuomiossa oli korkeimman oikeuden mukaan kyse ulkomaankauppaa ja ulkomaansuhteita käsittelevistä asiakirjoista, jotka Mattilan katsottiin luovuttaneen vieraalle valtiolle vuosina 1997 ja -98. Osa asiakirjoista oli laadittu EU:ssa, osa Suomen ulkoministeriössä. KKO:n mukaan asiakirjojen tiedot koskivat muun muassa tulevissa kokouksissa käsiteltäviä EU:n neuvottelutavoitteita- ja taktiikkaa koskevia salassapidettäviä tietoja ja asioiden valmisteluun liittyviä muistioita.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja