Matti Viljanen Akavan johtoon

Akavan uusi puheenjohtaja haluaa määritellä korkeasti koulutettujen etujärjestön tavoitteet niin, että kaikki voivat olla niiden takana.

Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen Uuden insinööriliiton puheenjohtajan Matti Viljasen (sit.). Viljanen seuraa seuraa tehtävässä vuodesta 1999 Akavaa johtanutta Risto Piekkaa (kok.).

Helsingissä koolla ollut Akavan liittokokous teki päätöksensä yksimielisesti ilman äänestyksiä. Omilla ehdokkaillaan keväällä kampanjoimaan lähteneet liitot asettuivat kokouksessa Viljasen taakse, kun oli selvää, että hänen takanaan on selvästi yli puolet kokousedustajista.

Kisassa olivat alunperin mukana Tekniikan akateemisten TEK:n toiminnanjohtaja Heikki Kauppi (kok.), Ekonomiliiton neuvottelujohtaja Sture Fjäder (sit.) ja Lääkäriliiton entinen puheenjohtaja Kati Myllymäki (sit.).

Viljasen tavoite on koota rivit

Valintaa edeltäneissä puheenvuorossa jäsenliittojen edustajat korostivat Viljasen vahvuuksia ja edellytyksiä vetää liittoa seuraavan nelivuotiskauden. Kaikissa tuotiin myös esiin tarve Akavan yhteiskuntapoliittisen ja edunvalvonnan vahvistamiseksi entisestään.

Viljanen saa johdettavakseen noin 485 000 jäsenen järjestön, jossa puheenjohtajilla on perinteisesti ollut vaikeuksia saada tukea kaikilta jäsenliitoilta. Viljanen korostikin valintansa jälkeen, että Akavan tavoitteet on määriteltävä ja rakennettava siten, että kaikki voivat olla niiden takana.

Viljasen mukaan yhteistä on keskeisin tavoite eli pitää huolta siitä, että osaamisen arvostus ja työn kannustavuus ovat ne keinot, joilla hyvinvointiyhteiskuntaa kehitetään.

Uusi johtaja ei aio lietsoa rajariitoja

Viljanen torjui epäilyt, että Insinööriliiton ja STTK:laisen Toimihenkilöunionin reviiririidat korostuisivat ja vaikeuttaisivat yhteistyötä keskusjärjestöjen välillä. Kiistoja synnyttävät hänen mukaansa sellaiset, joilla siihen on tarvetta.

Väistynyt puheenjohtaja Risto Piekka korosti, että vaikka niillä on hyvin erilaisia tavoitteita, yhteistyökyky on yhä keskeinen keino myös akavalaisten palkansaajien etujen valvomisessa.

Piekka sai puhujapöntöstäkin kosolti kiitoksia omasta roolistaan vuonna 1973 alkaneessa urastaan Akavassa.

Liittokokous ei tehnyt kokouksessaan henkilövalintojen lisäksi merkittäviä linjaratkaisuja. Puheenvuoroissa käytiin läpi Akavan keskeisiä tavoitteita työelämän kehittämisestä, palkkauksesta ja koulutuksesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat