Matti Vanhasen nettikolumni: Sote tuo suuren verouudistuksen

Keskustan eduskuntaryhmä päätti tänään kaksipäiväisen kesäkokouksensa peilaten alkavan syksyn ja koko vaalikauden suuria asioita.

Päähuomio keskittyi työllisyyteen ja kilpailukykyyn, mutta rekisteröimme yhden suuren asian, johon hallitusohjelmassa ei ole linjausta. Se liittyy Soten myötä syntyvään verouudistukseen.

Soteuudistuksen sisältöä ei ole vielä päätetty, mutta yhä todennäköisemmältä näyttää se, että sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus siirtyy valtion budjetista hoidettavaksi.

Tähän asti rahoitus on tullut pääosin kunnallisverotuksella ja valtion avustuksilla. Rahoituksen siirto kunnilta valtiolle on pyöristettynä 10 miljardia vuositasolla.

Tämän linjauksen seurauksena Sipilän hallitus saa valmisteltavakseen historiamme suurimman verouudistuksen. Kunnallisvero tasaverona kevenee tuntuvasti ja vastaavasti valtion on sama summa koottava omalla varainhankinnallaan – eri muotoisilla veroilla.

Rahoitustarpeen siirtäminen suoraan progressiiviseen valtion tuloverotukseen ei varmasti onnistu vaan lopputulokseksi tarvitaan merkittävä rakenteellinen uudistus verotukseen.

Syksyllä tulemme eduskunnassa varmasti väittelemään paljon ensi vuoden verotuksen ratkaisuista ja oikeudenmukaisuuskeskustelu nousee tässä esille.

Samoin verotuksen vaikutus työllistämiskynnykseen ja sen ympäristövaikutukset. Näissä väittelyissä yleensä kiistat koskevat kymmenien miljoonien mielipide-eroja – joskus satoja miljoonia.

Vaalikauden päähuomio kannattaa kuitenkin siirtää tähän edessä olevaan suureen verouudistukseen – siinä siirrellään miljardeja ja se antaa mahdollisuuden arvioida oikeudenmukaisuutta, työllistävyyttä, riskinottoon kannustamista ja ympäristöohjaavuutta laajemmin kuin koskaan historiassamme.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja