Matti Vanhasen avoin haastattelu änkytyksestä: Pääministerinä yhtä sanaa oli lähes mahdotonta lausua

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen antoi Suomen änkytysyhdistykselle avoimen haastattelun änkytyksestään. Vanhanen toivoo, että kaltaisensa änkytyksestä kärsivät kertoisivat asiasta avoimesti.

– Muidenkaan ei pidä kokea sitä ongelmana. Joskus jotkut sketsit, imitaattorit ja pilapiirrokset käsittelevät änkytystä väärällä tavalla, toivoisin siinä tavalla sivistystason nousua, Vanhanen toteaa.

Vanhasen uravalintaan änkytys ei ole vaikuttanut – hänestä tuli puhetyöläinen. Takana on vuosikymmenten ura politiikassa, joista kuusi ja puoli vuotta julkisuuden polttopisteessä pääministerinä.

– Minulla on ollut sanomisen tarvetta niin paljon, etten ole välittänyt siitä, vaikka välillä on vaikea ilmaista itseään.

Twitter-tilillään Vanhanen korostaakin haastattelustaan, että oleellisinta on, mitä sanotaan kuin miten sanotaan.

Oppi r-kirjaimen 10-vuotiaana

Vanhanen kertoo olleensa sinut änkytyksensä kanssa jo pitkään. Hän sai lapsena vuosikausia valmennusta puhevikoihinsa. R-kirjaimen hän oppi lausumaan 10-vuotiaana.

– Siitä riitti lasten keskuudessa vitsejä paljon.

Änkytykseensä Vanhanen havahtui vasta myöhemmällä iällä.

– Omat läheiset eivät siihen puuttuneet tai pitäneet ongelmana, mutta ilmeisesti ulkopuoliset huomasivat sen, ja se tuli erilaisten vitsien kautta esiin.

Vaikka puhevioista vitsailtiinkin, Vanhanen kokee olleensa onnellisessa asemassa koulussa.

– Hyvin vähän siitä kukaan huomautti. Joskus tuli tahattomia vitsejä, joista varmaankin vitsin esittäjät harmittelivat jälkikäteen.

Sanan toistolla saa vauhtia änkytyksen yli

Vanhasen mukaan änkytys on tullut esiin etenkin väsyneenä. Sen sijaan koko änkytys saattaa unohtua, kun pääsee vauhtiin ja puhuu nopeasti. Tämä on ollut tarpeen etenkin eduskunnan kyselytunneilla, joko kansanedustajan, pääministerin tai eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävissä.

– Useasti se tilanne on sellainen, että vaistoan sen etukäteen. Ettei seuraavaa sanaa pysty sanomaan. Olen kehittänyt tavan, että toistan edellistä sanaa pari kolme kertaa, saan jotenkin vauhtia.

Pääministerivuosinaan Vanhanen kertoo törmänneensä seinään muutamien englanninkielisten sanojen kohdalla puheita pitäessään.

– Niille sitten etsittiin synonyymia. Esimerkiksi sanaa entrepreneurship (yrittäjyys tai yritteliäisyys) oli hyvin vaikea sanoa. Alkuvaiheessa en millään pystynyt sanomaan sitä. Vaati harjoittelua päästä siitä yli.

Varsinaista puheterapiaa Vanhanen ei ole kuitenkaan käyttänyt lapsuutensa jälkeen.

– Jokainen meistä on oma yksilönsä, jokaisella on oma tapa esiintyä ja puhua, Vanhanen kannustaa lopuksi muita änkyttäjiä.

Vanhanen oli MTV:n Huomenta Suomen vaaliaamun tentattavana maanantaina 22. tammikuuta.

16:28

7:54

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja