Matti Saanio aloittaa Ateneumin valokuvasarjan

Matti Saanion näyttely aloittaa Ateneumin taidemuseon valokuvataidetta esittelevän sarjan. Yhteinen elämä -näyttely paneutuu pääosin Saanion (1925-2006) varhaistuotantoon.

Saanion valokuvateokset kertovat ennen kaikkea pohjoisen ihmisen selviytymistarinasta luonnon keskellä. Valokuvaajan pohjoisen kartoitustyö sisältää yli 230000 negatiivia, yksitoista kuvateosta ja kuvitettua kirjaa sekä satoja näyttelyitä Suomessa ja muualla Euroopassa.

Ateneumin näyttelyyn on saatu runsaasti alkuperäisvedoksia 1960-70-luvuilta. Saanion teokset tarjoavat samalla myös katsauksen valokuvan vedostustyyleihin eri vuosikymmeninä.

Yhden Saanion kuvaustyön pääaiheista muodostivat erilaiset yhteisöt, joita Saanio kuvasi pitkäjänteisissä ja laajoissa projekteissaan Pohjois-Suomen syrjäkylissä, Inarin saamelaisten keskuudessa ja Jäämeren rannoilla. Näiden "maailman laidalle" syntyneiden ihmisten elämää valokuvaaja luonnehti "karuksi mutta onnelliseksi".

Saanio itse eli Oikaraisen kylässä Rovaniemen lähellä perheineen lähes 30 vuotta.

Saaniolle myönnettiin kolme valokuvataiteen valtionpalkintoa ja Pro Finlandia -mitali. Vuonna 2004 hänet kutsuttiin Lapin yliopiston kunniatohtoriksi. Hän oli Suomen ensimmäinen valokuvataiteen taiteilijaprofessori ja toimi valokuvauksen apulaisprofessorina Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Valokuva-lehden päätoimittajana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat