Matti Nykäsen muistomerkistä pidetään yleisöäänestys – tässä ovat kilpailuehdokkaat

Matti Nykäsen muistomerkistä pidetään yleisöäänestys – tässä ovat kilpailuehdokkaat 3:32

Edesmenneen mäkihyppääjä Matti Nykäsen (1963–2019) muistomerkiksi on kuusi erilaista vaihtoehtoa. Ihmiset saavat äänestää, mikä niistä on heidän suosikkinsa.

Jyväskylän kaupunki päätti viime keväänä, että Matti Nykäselle pystytetään muistomerkki Jyväskylään. Työryhmä on valinnut asiantuntijoita kuultuaan luonnosvaiheeseen kuusi taiteilijaa, joilta kaupunki tilaa muistomerkin luonnokset.

Taiteilijat ovat Jussi Heikkilä, Kaarina Kaikkonen, Pekka Kauhanen, Stefan Lindfors, Kimmo Schroderus ja Maaria Wirkkala.

Tänä syksynä järjestettävässä yleisöäänestyksessä kansalaiset pääsevät kertomaan, mikä muistomerkeistä kunnioittaa parhaiten Matti Nykäsen uraa.

Lopullisen päätöksen valittavasta muistomerkistä, taiteilijasta sekä taideteoksen sijaintipaikasta tekee kaupunginvaltuusto vuoden 2020 alussa. 

Muistomerkkihanke kustantaa Jyväskylän kaupungille kokonaisuudessaan noin 100 000 euroa. Kaupunki hakee hankkeeseen Opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta.

Tässä ovat ehdokkaat:

Höyhen

Höyhen on Hippoksen liikuntapuiston rannalle sijoittuva muistomerkki mäkihyppääjä Matti Nykäselle. Höyhenen muoto rakentuu useista vierekkäisistä suksenkaltaisista muodoista.

Höyhenen keskiruodot mukaelevat mäkihyppyrin kaarta ja yhdessä muodostavat ”ladun”. Ladun huipulla on Nykäsen ensimmäisiä suksia muistuttavat sukset suuntautuneena ylöspäin kohti taivasta. Pimeään aikaan teos valaistaan kohdevaloilla.

Veistoksen materiaalina on ruostumaton teräs. 

Kuningaskotka

Siivekäs, pronssiin valettu Matti Nykäsen näköinen nuori mies näkee sielunsa silmin hyppynsä kulun hyppytorniin kiinnitetyiostä valokuvista.

Figuuri kiinnitetään suoraan kallioon, johon hakataan teksti ”Matti Nykänen 1963–2019". Neljä lasille digiprintattua valokuvaa kiinnitetään hyppytorniin.

Figuuri ja valokuvat valaistaan.

Lennä MN

Muistomerkki on suorakaiteen muotoinen,joka sijoitetaan Hippoksen alueelle. Teoksen leveys on 350 senttimetriä, korkeus 2 metriä ja syvyys 35 senttimetriä. Teoksessa on piirretty hahmotella mäkihyppäävästä Matti Nykäsestä oikeassa mittakaavassa, joten hänen pituutensa on teoksessa 177 senttiä.

Teoksen päämateriaali on laatustandardit täyttävä vesileikattu haponkestävä teräs.

Teos on valaistu sisältä ja valon lähteet on integroitu runkoon.

Matti Nykäsen varusteet

Taideteos esittää Matti Nykäsen mäkihyppyvarusteita, jotka on asetettu suorakulmaisiin teräskehyksiin. Veistoksen osien toteutuksen mittakaava on 1,4-kertainen verrattuna malleihinsa.

Veistos rakentuu korkealla sen vuoksi, että sillä halutaan ehkäistä mahdollista ilkivaltaa. Suorakulmaisen taideteoksen mittasuhteet ovat 3:4. Tätä taiteilija perustelee sillä, että samat mittasuhteet olivat 80-luvun televisioissa, joiden välityksellä Matti Nykänen tuli koko kansan tuntemaksi.

Ehdotuksen mukaan taideteoksen ykkössijoituskohde olisi Laajavuoressa.

Suksess

Teos koohtuu kahdesta kymmenen metrin korkeuteen nousevasta suksesta, jotka ovat kauttaaltaan metallisia. Suksiin on lisätty Nykäsen ikimuistoisimpia lausahduksia.

Taideteos sijoitettaisiin Köyhälammen rannalle.

Yölentäjä

Teos jakautuu kahteen osaan, Arkeen ja Juhlaan, jotka myös sijaitsevat maantieteellisesti kahdessa eri paikassa.

Arki on ympyränmuotoinen betonipöytä, joka sijoitetaan Matti Nykäsen hyppyrimäen takapuolelle. Pöytään on merkittynä Nykäsen mäkihyppyuran merkittävimmät saavutukset. Arjen toinen osa on hyppyrin takaosaan kiinnitetyt tikkaat, jotka symboloivat niitä tuhansia kertoja, jolloin Matti Nykänen kiipesi mäen huipulle.

Sekä pöytä että tikkaat ovat yöllä valaistuja.

Teoksen Juhla-osa sijoittuu Neron mäen portaisiin. Teoksessa kullatut suksenpohjat on asetettu portaiden matkan varrella olevalle aukiolle.

Teos on asetettu paikalle niin, että se ei häiritse ohikulkijoita. Taiteilija ehdottaa, että sama kohta nimettäisiin Matin aukioksi.

Suksien lisäksi Juhlaan kuuluu pieni informaatiotaulu, joka sijoitetaan suksien läheisyyteen. Informaatiotauluun painetaan Matti Nykäsen kuva ja tarvittavat tiedot Nykäsestä.

Lue myös:

    Uusimmat