Mainos

Matti Krats STTK-J:n johtoon

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Matti Krats (sit.) nousee odotetusti STTK-J:n uudeksi puheenjohtajaksi. Krats valittiin tehtävään STTK-J:n ylimääräisessä edustajakokouksessa Helsingissä maanantaina. Valinta tapahtui lippuäänestyksen jälkeen äänin 76-11. Vastaehdokkaana oli pienen Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Antti Kuusela. Lisäksi vaalissa annettiin yksi tyhjä ääni.

54-vuotias Krats on vuonna 1993 uudistetun STTK-J:n toinen puheenjohtaja. Järjestöä tähän asti luotsannut Mikko Mäenpää (sd.) valittiin äskettäin toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajaksi. Krats on johtanut Suomen poliisien liittoa vuosina 1993-95 ja poliisijärjestöt yhdistänyttä Suomen poliisijärjestöjen liittoa vuodesta 1995 lähtien. Hän on ollut STTK-J:n hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja vuodesta 1997. STTK-J edustaa valtion virastojen, laitosten, valtioyhteisön yritysten sekä eräiden yksityisten yritysten henkilöstöä. Jäseniä on noin 88 000.

Palkkausjärjestelmän uudistukseen vauhtia

Kratsin mukaan liittokierroksen tuore avaus, SAK:laisten Metalli- ja Rakennusliiton kustannusvaikutukseltaan neljän prosentin sopimustavoite käy STTK-J:llekin, jos se muodostuu yleiseksi linjaksi. STTK-J on Tilastokeskuksen tietoihin vedoten laskenut valtion palkkojen jääneen 5 prosenttia jälkeen muusta ansiokehityksestä.

Tavoitteena onkin yleiskorotuksen lisäksi palkkojen jälkeenjääneisyyttä korjaava ohjelma. Kierrokselta toivotaan myös vauhtia ja lisävaroja valtion palkkausjärjestelmäuudistukseen, jotta palkkaus saataisiin nykyistä kannustavammaksi. Ikälisäjärjestelmä voitaisiin korvata kokemusosalla, jota mm. poliisi on jo kokeillut. Täsmälliset tavoitteensa järjestö kertoo myöhemmin. Mäenpää esitti kokouksessa, että valtion väki voisi harkita yhteistyötä liittokierroksella koko julkisen sektorin kanssa. Krats piti avausta hyvänä, mutta toistaiseksi tämmöistä ei ole vireillä.
-Valtion puolen ei missään tapauksessa ole syytä lokeroitua. Meillä on paljon yhteisiä asioita myös kuntapuolen kanssa.

Haussa lisää yhteistyötä

Krats saa luotsattavakseen peräti 24 jäsenliitosta koostuvan järjestön. STTK-J:ssä aloitettiinkin jo Mäenpään aikana kehittämistyö, jolla haetaan järjestöön tiiviyttä ja yhteistä tahtoa. Jäsenjärjestöt eivät ole juuri harrastaneet yhteistyötä. Kehittämistyötä miettivä ryhmä on esittänyt mm. muuttoa yhteisiin toimitiloihin, mikä ruokkisi luontevaa yhteistoimintaa.

Yhteistyöllä haetaan potkua myös edunvalvontaa. Kratsin mukaan STTK-J:n on päästävä pois "kiltin ammattijärjestön roolista". Rivien tiivistäminen ei tähtää jäsenjärjestöjen runnaamiseen yhteen pakolla, vaan tavoitteiden ja näkemysten viilausta yhteistyössä. Esimerkiksi puolustusalan väki on jakautunut STTK-J:ssä viiteen eri järjestöön. Yhteen ääneen puhuminen lisäisi niiden näkemysten painoarvoa, Krats arvioi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.