Mainos

Matti Äyräpään palkinto professori Ilpo Huhtaniemelle

Lääkäriseura Duodecimin tämän vuoden Matti Äyräpään palkinnon saaja, professori Ilpo Huhtaniemi toivoo, että myös miehet voisivat kantaa nykyistä suurempaa vastuuta raskauden ehkäisystä.

Nykyiset ehkäisymenetelmät eivät Huhtaniemen mielestä riitä maapallon väkiluvun kurissapitämiseen. Tilanne olisi toinen, jos käyttöön saataisiin yksikin miehille soveltuva tehokas ehkäisykeino. Kehittyneissä maissa miehen ehkäisymenetelmä nähdään myös tasa-arvokysymyksenä. Huhtaniemen Turun yliopistossa toimiva tutkimusryhmä on saanut lupaavia tuloksia tutkimuksista, joissa on testattu ihmisillä miessukupulihormonin eli testosteronin käyttökelpoisuutta ehkäisyssä.

Toinen Huhtaniemen tutkimusryhmän kehittämä uusi ehkäisymenetelmä on vielä eläinkoevaiheessa. Tässä menetelmässä pyritään estämään siittiöiden kypsymistä lisäkiveksessä. Huhtaniemi on tutkinut myös ehkäisyn kääntöpuolta eli miesten hedelmättömyyttä. Vaikka miesten hedelmättömyyden hoidossa on käytössä jo yksi tehokas menetelmä, suurinta osaa lapsettomuudesta kärsivistä miehistä ei vieläkään voida auttaa. Huhtaniemen ryhmä on löytänyt mm. yhdessä professori Albert de la Chapellen kanssa yhteen hedelmättömyyttä aiheuttavaan sairauteen liittyvän geenivirheen. Huhtaniemi on tutkinut myös mm. eturauhassyövän hormonihoitoa sekä kehittänyt useita herkkiä hormonien bioaktiivisuutta mittaavia menetelmiä. Huhtaniemen tutkimukset ovat saaneet myös runsaasti kansainvälistä huomiota. Hän on kansainvälisen Journal of Endrocrinology -lehden päätoimittaja sekä avustava päätoimittaja kahdessa muussa kansainvälisessä julkaisusarjassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.