Mainos

Matkustamisen turvallisuus on omalla vastuulla

Viimeaikaiset levottomuudet muun muassa Intiassa ja Thaimaassa ovat nostattaneet matkailijoita ja matkanjärjestäjiä taas varpailleen. Ihan joka maailmankolkkaan ei olekaan aina niin turvallista matkustaa, ja lentokenttä saattaa sulkeutua nenän edestä oman passijonon aikana.

Matkustusturvallisuudesta vastaava Kirsi Puronpää ulkoministeriöstä kertoo, että ministeriö julkaisee matkaajia ja matkanjärjestäjiä turvallisuusasioissa opastavia matkustustiedotteita kohdemaistaan vähintään kahden kuukauden välein. Maita on 97.

Jos tilanteessa tapahtuu äkillisiä muutoksia, tiedotteita tehdään tarvittaessa päivittäin.

-Mitään matkustuskieltoa ministeriö ei kuitenkaan voi asettaa. Se vain suosittelee olemaan matkustamatta tai välttämään matkustusta jollekin alueelle, Puronpää kertoo.

Lähteminen on jokaisen omalla vastuulla.

-Ei ministeriö voi estää kenenkään perustuslaillista oikeutta lähteä maasta.

Kielto voi tulla vain kohdemaasta

Matkakohteeseen pääsyn voi kieltää vain kohdemaan paikallinen viranomainen. Kielto voi estää esimerkiksi lentoliikenteen maahan tai rajautua vain tietylle alueelle. Vaaralliset konfliktivyöhykkeet tai tartuntatautiseudut lukeutuvat näihin.

Vaikka lähtökieltoa ei Suomesta olekaan, viranomaisten matkustustiedotteisiin kannattaa suhtautua vakavasti. Tiedotteita tehdään ministeriön mukaan kohdemaiden edustustojen asiantuntemuksella yhteistyössä EU:n ja Pohjoismaiden kanssa.

Suomen matkatoimistoalan liiton apulaisjohtajan Päivi Laatikainen-Mattssonin mukaan matkanjärjestäjät peruvat matkansa käytännössä aina, jos ulkoministeriö tai kansanterveyslaitos niin suosittelee.

Viranomaissuosituksella peruutettu matka antaa myös asiakkaalle oikeuden saada rahansa takaisin. Itse lentonsa ja hotellinsa erikseen varanneilla ei tätä oikeutta ole.

Ihmisten turvallisuus ajaa tällaisissa tilanteissa Laatikainen-Mattssonin mukaan aina matkanjärjestäjien taloudellisten intressien ohi. Matkaan ei pungeta väkisin, jollei se ole turvallista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.