Mainos

Matkustajat painostavat: Haluamme lentää ilman kirkuvia lapsia

Yhä kasvava ja äänekäs joukko Facebookissa vaatii lentoyhtiöitä lanseeraamaan vain aikuisille tarkoitettuja lentoja.

Ryhmän jäsenet kaipaavat vaihtoehtoa, jossa lentomatkan voisi toteuttaa rauhassa ilman lasten huutoa ja meuhkaamista.

Toinen helpommin toteutettava ratkaisu olisi ryhmäläisten mielestä lentokoneessa erotettu osasto pelkästään lapsiperheille.

Ryhmässä on tällä hetkellä noin tuhat jäsentä, mutta he eivät ole ainoita. Vastikään lentohintoja vertaileva SkyScanner -sivusto julkaisi tutkimuksen, jossa kysyttiin matkustajien mielipidettä asiaan.

Tulos oli, että 59 prosenttia vastanneista kannatti perheosastoja lennoille. 20 prosenttia vastaajista puolestaan toivoi täysin lapsivapaita lentoja. Kyselyyn osallistui 2000 henkilöä.

Huutavasta lapsesta tuli oikeusjuttu

Facebook-ryhmä ja tutkimus ovat saaneet huomiota yhdysvaltalais- ja brittimedioissa, mutta lentoyhtiöt ovat pysyneet hiljaa. Aihe on arka. Lasten kanssa on toisinaan pakko matkustaa, ja lapsissa ei ole on/off nappulaa, jolla kiukkukohtauksia voisi hallita. Valituksia lapsimatkustajista tulee lentoyhtiöille ajoittain ja ovatpa ne joskus aiheuttaneet jopa oikeusjuttuja.

Esimerkiksi vuonna 2009 australialaisyhtiö Quantas joutui oikeuteen vastaamaan kun matkustaja väitti kuulonsa heikentyneen, kun koneessa istunut 3-vuotias poika oli huutanut.

New York Times -sanomalehti yritti saada suurimpia yhdysvaltalaisia lentoyhtiöitä kommentoimaan aihetta tuloksetta. Sen sijaan maan ilmailualan yritysten yhdistys kertoi oman näkemyksensä.

Vanhusvapaat lennot? Läskiosastot?

Tiedottaja David Castelveter tyrmää idean toteamalla, että jo nyt lentoyhtiöt taistelevat kannattavuutensa kanssa ja velvoite lapsiperheosastoista koneissa vaikeuttaisi vain tilannetta.

Hänen mukaansa perheosastojen luominen voisi olla päänavaus myös muille rajoituksille. Kuka haluaisi lentää läskien osastolla tai pitäisikö tarjolla olla myös vastapainoksi vanhusvapaat lennot?

Castelveter myös huomauttaa New York Times -lehden haastattelussa, että hänen käsityksensä mukaan ongelma koskettaa vain pientä osaa lentomatkustajia.

Ilmiö on kuitenkin olemassa ja se nousee aika ajoin puheenaiheeksi. Huhtikuun 1. päivänä tänä vuonna halpalentoyhtiö Ryan Air julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin yhtiön aloittavan lapsivapaat lennot. Tiedote oli asiallisesti laadittu ja siinä siteerattiin asiakastyytyväisyystutkimuksia. Pian kävi kuitenkin ilmi, että kyseessä oli aprillipila.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.