Matkustajalaivoilla harjoitellaan pelastustoimia

Jokaisella laivan henkilökunnan jäsenellä on hätätilanteessa oma tehtävänsä. Myös Silja Serenadella pidetään harjoittelemalla huolta pelastusvalmiudesta.

Suomen vesillä liikkuvilla matkustajalaivoilla järjestetään viikoittain pelastusharjoituksia. Ketään ei vaaran uhatessa unohdeta hyttiin nukkumaan.

- Tutkitaan kaikki hytit, kaiki wc-tilat, jopa sänkyjen alustat varmistetaan ja todetaan, että tämä hytti tai vastaava tila on varmasti tyhjä. Sen jälkeen siirrytään seuraavaan paikkaan, Silja Serenaden yliperämies Carl-Gustaf Öhman kertoo toiminnasta hätätilanteessa.

Jokaisella henkilökunnan jäsenellä on hätätilanteessa oma tehtävänsä.

- Jokainen henkilökunnasta on myös turvallisuuskoulutettu. Hänet on täällä aluksella koulutettu omaan tehtäväänsä omalle asemalleen tai evakuointitehtävään, Öhman sanoo.

Miten matkustajaa neuvotaan, kun hän saapuu pelastuskannelle?

- Ensinnäkin hänelle jaetaan pelastusliivi. Henkilökunta opastaa sen pukemisessa, sen jälkeen odotetaan, kunnes pelastusvälineet eli lautat tai veneet ovat valmiita. Sitten matkustajat ohjataan niihin yksitellen, purseri Thomas Svahn kertoo.

Entä jos on keskellä yötä pelkässä yöpuvussa ja pakkasta on parikymmentä astetta, mitä silloin on tehtävissä?

- Silloin emme tietenkään ohjaa asiakasta takaisin hyttiin. Jos ei ole lämmintä päällä, niin lautoista ja veneistä löytyy filttejä ja hypotermiapusseja. Eli kyllä siellä lämpimänä pysytään.

Silja Serenaden kokoisen laivan evakuointiin on tositilanteessa aikaa puoli tuntia ja aluksen jättöön toinen puolituntinen.

- Todellisuudessa se tulee varmasti tapahtumaan nopeammin, yliperämies Carl-Gustaf Öhman uskoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat