Matkaviestimien näkymät: Jorma Ollila amerikkalaisia optimistisempi

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila uskoo, että miljardin kännykänkäyttäjän raja rikotaan jo vuonna 2002. Ollilan mukaan langattomasti Internetiin yhteydessä olevat puhelimet yleistyvät myös erittäin nopeasti ja jo vuonna 2003 maailmassa on enemmän tietoverkkoon yhteydessä olevia puhelimia kuin tavallisia tietokoneliittymiä.

Jorma Ollila

Ollila esitteli langattoman viestinnän visioita Washingtonissa Suomen suurlähetystössä eilen pidetyssä korkean tason tietotekniikkaseminaarissa. Eurooppa-Instituutin ja suurlähetystön järjestämään tilaisuuteen oli kutsuttu Yhdysvaltain liike-elämän ja hallinnon edustajia sekä diplomaatteja. Ollila maalasi tulevaisuudenkuvia, joissa työpöytä on tarpeeton, sillä tiedonhankinta sekä yhteydenpito hoituvat helppokäyttöisillä langattomilla viestimillä. Internet on jokaisen taskussa ja viestimet muuttuvat erilaisiksi elämäntyyliin sopiviksi tietokoneiden ja puhelimien yhdistelmiksi.

Amerikkalaiset varovaisempia

Amerikkalaisetkin uskovat langattomaan viestinnän vallankumoukseen, mutta ehkä hieman hitaampaan. Tilaisuudessa puhunut IMB:n johtaja Mark Bregman arvioi, että miljardin kännykänkäyttäjän raja rikotaan vasta vuonna 2003. USA:ssa seurataan Euroopan ja erityisesti Suomen viestintäkehitystä kiinnostuneina sekä myös hieman kateellisina, sillä uusimmat langattomat sovellutukset ovat vasta nyt tekemässä maihinnousua Yhdysvaltoihin. Internetin kehittämisestä ylpeillyt maa saa seurata nyt sivusta sitä, kuinka tietoverkko siirtyy eurooppalaisten johdolla langattomaan aikaan.

Seminaarissa käytettiin myös puheenvuoroja, joissa muistutettiin siitä, että uusi tietotekniikka ei ole kuitenkaan läheskään kaikkien ulottuvilla. YK:n kehitystutkija Richard Jolly painotti sitä, että uusin tekniikka on maailmanlaajuisesti ajatellen vasta pienen, varakkaan vähemmistön käsissä ja nopea tietotekniikan kehitys saattaa laajentaa köyhien ja rikkaiden alueiden välistä kuilua entisestään. Yhdysvalloissa tietokoneen hankitaan tarvitaan noin yhden kuukauden palkka, Bangladeshissa siihen tarvitaan 8 vuoden ansiot.

Tilaisuudessa puhunut Tampereen yliopiston informaatiotutkija Antti Kasvio muistutti siitä, että rikkaissakin maissa osa väestöstä on pudonnut informaatioyhteiskunnan kehityksen vauhdista. Iäkkäät, vähävaraiset ja vähän koulutusta saaneet jäävät helposti häviäjien joukkoon.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat