Mainos

Matkavakuutuskiistasta nootti Venäjälle

Suomi antaa Venäjälle virallisen nootin matkavakuutuskiistan vuoksi. Siinä Venäjältä pyydetään mahdollisimman pian vastausta jälleenvakuutussopimuspakkoa koskevan kysymyksen ratkaisuun.

EU-passi, Suomi


Ulkoministeriön näkemyksen mukaan jälleenvakuutuspakko on Venäjän allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten vastainen. Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto pitää Venäjän viisumimääräyksiin liittyviä vaatimuksia kaupan esteenä, johon tulisi puuttua myös EU-tasolla sekä meneillään olevissa Venäjän WTO-jäsenyysneuvotteluissa.

Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton mukaan Venäjä ei kohtele Suomea tasapuolisesti vaatiessaan Suomelta jälleenvakuutussopimuksia. -Venäjä on väittänyt, että samanlainen käytäntö koskee muitakin Schengen-maita, mutta keskusliiton ja ulkoministeriön selvitykset ovat osoittaneet, ettei Venäjä vaadi jälleenvakuutusta niiltä, eikä myöskään amerikkalaisilta, sanoi Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton johtaja Lea Mäntyniemi. Venäjän Suomen-suurlähetystön ensimmäisen lähetystösihteerin Igor Andrjushtshenkon mukaan Venäjä kohtelee vakuutusasiassa kaikkia maita samalla tavalla.

Lisätuloja käytännöstäVenäjä on Mäntyniemen mukaan avoimesti myöntänyt, että venäläiset vakuutusyhtiöt saavat lisätuloja käytännöstä. Käytännössä suomalaisen yhtiön on maksettava asiakkaillensa myönnetyistä viisumeista maksu venäläiselle vakuutusyhtiölle. Suomalaisyhtiöt ovat maksaneet venäläisyhtiöille yhteensä miljoonia markkoja viime vuonna vaatimuksen vuoksi.

Kysyttäessä perusteluja vaatimukselle jälleenvakuutuksista Venäjä vetoaa valuuttalainsäädäntöönsä. Mäntyniemen mukaan perustelu on kuitenkin huono, koska Venäjä ei vaadi samaa amerikkalaisilta eikä muilta EU-maiden kansalaisilta.

Suomen ja Venäjän väliseen kiistaan pyritään saamaan aikalisä. Asiaa koskevat neuvottelut jumiutuivat umpikujaan viime viikolla. Vakuutusyhtiö Eurooppalainen tiedotti tänään, että se on jatkanut jälleenvakuutussopimustaan venäläisyhtiön kanssa vuoden loppuun saakka. Eurooppalaisen toimitusjohtajan Jouni Aaltosen mukaan vakuutusten hintaa ei ole nostettu jälleenvakuutusvaatimuksen vuoksi.

Sekä Venäjä että Suomi vaativat viisuminhakijoilta voimassa olevan matkavakuutuksen, joka korvaa mahdolliset lääkäri- ja sairaalakulut. Venäjä kuitenkin hyväksyy vain sellaisten yhtiöiden matkavakuutukset, joilla on jälleenvakuutus venäläisissä yhtiöissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.