Mainos

Matkavakuutuksessa säästäminen voi koitua kohtalokkaaksi virheeksi

Matkavakuutuksessa nuukailu voi koitua hädän hetkellä kalliiksi. Tapaturman tai sairauden yllättäessä kustannukset voivat nousta pahimmillaan satoihin tuhansiin euroihin. Ne vakuutukseton matkalainen joutuu pulittamaan omasta kukkarostaan.

Ongelmat liittyvät yleensä reissussa tapahtuneeseen sairaskohtaukseen, tapaturmaan tai loukkaantumiseen.

– Kotiin paluu saattaa hankaloitua sen vuoksi, että asiakas on sairashoidossa tai ei pysty vielä lentämään, Finnmatkojen viestintäjohtaja Anu-Eveliina Mattila kertoo.

– Siinä tapauksessa, että matkustaja joudutaan kuljettamaan kotiin varsinaisella sairaslentokuljetuksella tai hänet tuodaan vaikkapa Thaimaasta ambulanssilla kotimaahan saakka, kulut voivat nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin, Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi laskeskelee.

Mattila muistuttaa, että myös se vaikuttaa kustannuksiin, miten pitkään matkustaja joutuu olemaan kohteessa perillä ja maksamaan ylimääräisestä hotellimajoituksesta.

"Edes Aasian tsunami ei herättänyt kaikkia"

Rantapallo.fi-matkailusiviston tekemän tuoreen selvityksen mukaan jopa joka viides suomalainen luottaa hyvään onneensa ja jättää vakuutukset solmimatta.

Matkatoimistot suosittelevat jokaista valmismatkalaista hankkimaan vakuutuksen, mutta muutama rohkelikko uskaltautuu toimiston kauttakin matkatessaan reissuun ilman vakuutuksen tuomaa turvaa.

Meretniemi arvioi, että matkavakuutus unohtuu monesti lähtötohinoissa. Moni myös kuvittelee, että umpeutunut vakuutus on vielä voimassa.

– Joitain yksittäisiä tapauksia tulee vuosittain, joissa asiakas on joutunut todellisiin hankaluuksiin sen vuoksi, että ei ole matkavakuutusta, Mattila kertoo.

Aasian tsunamin aikana vuonna 2004 vakuutuksettomien matkustajien ahdinko korostui. He olivat Mattilan mukaan selvästi muita huonommassa asemassa.

– Monet heistä olivat lisäksi omatoimimatkalla, eikä heillä ollut tällöin myöskään matkanjärjestäjän tukea taustalla.

Meretniemi ihmettelee, että edes niin suuri katastrofi ei herättänyt kaikkia. Hänen mukaansa vakuutuksen ottointo ei noussut sen jälkeenkään.

"Kyllä yhteiskunta hoitaa"

Suomalainen luottaa Anu-Eveliina Mattilan mukaan usein siihen, että yhteiskunta auttaa pulaan joutunutta matkaajaa ja hoitaa kansalaisensa aina kotiin asti.

Hän muistuttaa kuitenkin, että konsulaatteja ei ole läheskään joka kohteessa ja matkaaja joutuu itse maksumieheksi, vaikka apua ja kyydin saisikin.

Matkatoimistolla on velvollisuus auttaa omia valmismatkalaisiaan hädän hetkellä, mutta nekin avusta koituneet kulut maksatetaan asiakkaalla.

– Matkavakuutus on siis paras turva yllättäviä tilanteita vastaan. Itse en lähtisi ilman vakuutusta edes Tallinnan risteilylle, Mattila summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.