Mainos

Matkatavaroiden täystarkastukset alkavat tammikuussa

Matkatavaroiden sataprosenttinen turvatarkastus tulee voimaan ensi vuoden alusta muun muassa kaikissa EU-maissa, kertoo Helsingin lentoaseman yritysturvallisuuspäällikkö Jyri Vikström. Tämä koskee siten myös lentokoneen ruumaan meneviä matkatavaroita. Automaattisten läpivalaisulaitteiden testaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla alkaa 1. marraskuuta.

Ilmailulaitos otti käsimatkatavaroita koskevat tiukennetut määräykset käyttöön Helsinki-Vantaan lentoasemalla syyskuun puolivälissä. Kuun loppuun mennessä turvatarkastus otti matkustajilta haltuun lähes 8000 esinettä. Haltuun otettiin muun muassa veitsiä, saksia, kyynelkaasuja ja palavia aineita sekä muutamia leikki-aseita.
Myös korkkiruuvit ja pullonavaajat jäivät tarkastajien "haaviin".

Kiellettyjen kapineiden listaa oiottiin syyskuun lopussa. Sen mukaan käsimatkatavaroissa saakin kuljettaa kynsileikkureita (mutta ei kynsisaksia), piikkipäisiä sateenvarjoja ja sikarileikkureita.

Tähän asti matkalaukuista tarkastettu vain osa


Tähän mennessä on matkalaukkuja tarkastettu päivittäin vain tiettyinä ajanjaksoina. Nyt tarkastuksesta tulee sataprosenttinen. Lentoaseman EDS-laitteet ovat automaattisia läpivalaisulaitteita, jotka pystyvät havainnoimaan tiettyjä asioita, esimerkiksi räjähdysaineita. Jos matkatavaroissa on joku epäilyttävä esine, jota kone ei pysty läpivalaisemaan, se antaa hälytyksen operaattorille. Tämä analysoi vielä kuvaa. Jos operaattori toteaa, että laukku pitää avata, se tapahtuu kahden turvatarkastajan läsnäollessa.

-Koneen lähtö ei matkalaukkujen mahdollisen avaamisen vuoksi myöhästy, vakuuttaa Jyri Vikström.

Jos tulee viime tingassa kentälle, voi matkatavaroiden avaaminen kuitenkin aiheuttaa sen, ettei laukku ehdi mukaan samalle lennolle.

Sataprosenttinen turvatarkastus astuu voimaan ns. ECAC-maissa (European Civil Aviation Conference). Siihen kuuluvat EU-maiden lisäksi muun muassa Norja ja Islanti sekä lukuisat Itä-Euroopan valtiot. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ei sen sijaan tiettävästi vielä ole sataprosenttista matkatavaroiden turvatarkastusta, mutta se on tulossa sinnekin, sanoo Jyri Vikström.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.