Matkapuhelinten terveysriskeistä tapellaan taas

Säteilyturvakeskuksen mukaan todisteita kännyköiden vaarallisuudesta ei ole löytynyt

Matkapuhelinten säteilyn vaikutuksista kiinnostuneille on tarjolla taas uusi erä väitteitä puoleen ja toiseen. Juuri ilmestynyt kirja Matkapuhelinteknologia - Mitkä ovat terveysriskit? keskittyy matkapuhelimen säteilyn vaikutuksiin ihmisessä ja luonnossa.

Yksi kirjan kirjoittajista, työterveyden erikoislääkäri Seppo Kinnunen on seurannut sähkömagneettisten kenttien aiheuttamia oireita 1980-luvulta lähtien.

Kinnusen mukaan ihosyöpätilastoihin on ilmestynyt aina uusi piikki, kun uutta tekniikkaa on otettu käyttöön. Ainoa lasku tapahtui 1980-luvulla, kun keskipitkiä radiolähettimiä suljettiin.

-Olisin hyvin varovainen laskemaan melanoomat vain ultraviolettisäteilyn aiheuttamiksi. Melanoomia esiintyy nykyään myös alueilla, jotka eivät altistu UV-säteilylle, Kinnunen sanoo.

Kinnunen viittaa kirjassa myös Lundin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa rottia altistettiin tavallisten gsm-puhelimien aiheuttamalle säteilylle. Tutkimusta johtanut professori Leif Salford ryhmineen totesi, että säteily heikensi aivoja suojaavan veriaivoesteen toimintaa.

-On havaittu, että sähkömagneettisten kenttien vaikutuksesta veriaivoesteen toimintaan tulee häiriöitä. Se päästää likvoriin läpi proteiineja ja sokereita, jotka eivät sinne kuulu. Tämä haittaa esimerkiksi lääkkeiden käyttöä, eli aivoihin pääsee aineita, joiden pitäisi vaikuttaa aivan muualla.

Nokia tukee riippumatonta tutkimusta

Kymmenkunnan kirjoittajan tekstejä sisältävän kirjan on julkaissut pienkustantamo HouseProtector, jonka toimitusjohtaja Erja Tamminen toimii myös Suomen Sähköyliherkät ry:n puheenjohtajana.

Kirjan takakannessa sanotaan, että matkapuhelinteollisuus olisi ottanut tiukan niskalenkin EU:sta, Säteilyturvakeskuksesta ja tiedelehdistä. Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Dariusz Leszczynski ja johtaja Sakari Lang Nokian Standardization & Industry Relations-yksiköstä eivät ymmärrä, mihin väite perustuu.

-Tutkimuksemme on täysin riippumatonta. Emme ota rahaa suoraan teollisuudelta, vaan rahoitus tulee EU:n, Suomen Akatemian ja Tekesin kautta, Leszczynski sanoo.

Nokia ei tee terveystutkimusta, mutta tukee Sakari Langin mukaan riippumattomia organisaatioita.

-On meidän intresseissämme, ettei Nokia puutu tutkimuksen tekoon.

Säteilybiologiasta väitellyt Lang sanoo, ettei markkinoille ole mahdollista päästää puhelimia, jotka eivät täytä turvarajoja.

-Rajat perustuvat tieteellisiin tosiasioihin. Minua harmittaa henkilökohtaisesti, että tässä asiassa annetaan paljon harhaanjohtavaa tietoa ja pelotellaan ihmisiä.

Säteilyturvakeskus ei muuta kantaansa

Dariusz Leszczynskin mukaan todisteita matkapuhelimien säteilyn vaaroista ei vielä ole olemassa. Hän suhtautuu aiheesta tehtyihin tutkimuksiin kriittisesti ja pitää useita väitteitä liioiteltuina tai spekulointina.

Kirjassa esitettyjen tutkimusten tuloksia Leszczynski ei pidä erityisen luotettavina.

-Tällä hetkellä emme ole edes varmoja säteilyn biologisten vaikutusten olemassaolosta. Vaikutusten olemassaolo on todistettava ensin, ennen kuin terveysvaikutuksista voidaan puhua. Tilanne on vielä epäselvä, ja tutkimusta on tehtävä lisää.

Säteilyturvakeskus kehottaa kuitenkin varovaisuuteen matkapuhelimen käytössä, mutta Leszczynski ei lähtisi kieltämään esimerkiksi lapsilta kännykän käyttöä.

-Kännykkä on myös turvallisuuslaite lapsille. Sen käyttöä voi kyllä rajoittaa, ja rupattelutarkoituksiin voi käyttää lankapuhelinta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat